Místní koeficient daně z nemovitosti.....ode mne tečka

Ing. Michael Canov

I. Svět v krizi: Američtí prezidenti (bývalý i současný) tisknou ničím nekryté biliony dolarů do své ekonomiky (stačil k tomu souhlas senátorů a kongresmanů).

Česká republika v krizi: Deficit státního rozpočtu dosahuje 150 miliard korun (stačil k tomu souhlas poslanců).

Chrastava  v krizi: Navrhnul jsem navýšení místního koeficientu ze 2 na 3. Proč?

1) Navýšený příjem (cca o 2 mil. Kč) by byl více než potřebný.

2) Zastupitelé nemohou odsouhlasit ani tisk nekrytých bankovek ani deficit městského rozpočtu.

3) Opatření vlády jsou sice namířena na pomoc občanům a podnikatelům, ale přitom nemilosrdně zkracují příjmy obcí cca o 10 % (přitom mandatorní výdaje se měnit nemohou).

4) Nejedná se o můj původní návrh, ale o původní návrh mých odpůrců v této věci v zastupitelstvu. Poté, co byl na mimořádném zastupitelstvu smeten můj návrh na pětinásobek (s osvobozením rodin majitelů nemovitostí od poplatku za odpady), jsem (veden snahou o dohodu) předložil jejich původní návrh (větší kompromis již udělat ani nelze).

5) Návrh byl oznámen již v Chrastavských listech 9/2008, letos pak s řádným odůvodněním v čísle 3/2009. Proti takto avizovanému návrhu [daň by činila 60 % liberecké úrovně (Vítkov 43 %) – Lbc. 2 (místní.k.) x 3,5 (základní k.) = 7, Chr. 3 x 1,4 = 4,2, Vítkov 3 x 1 = 3], který se navíc netýkal většiny pozemků a zaručoval další nenavyšování v období 2010-2014, se neozval jediný hlas protestu. Dokonce  i na dubnovém večeru se starostou (kde se dalo očekávat, že přijdou Ti, kteří nesouhlasí) bylo jen několik podnikatelů a prakticky žádní majitelé ostatních nemovitostí. Všem těm, kteří pochopili naléhavost tohoto kroku, děkuji.

II. Před dubnovým večerem se starostou jsem obdržel dopis od kolegy Němce (podepsaný dalšími 10 zastupiteli na jejich schůzce v podniku pana Wolfa), kde sice bylo uvedeno, že: „…město jednoznačně potřebuje zajistit ze stabilních zdrojů odpovídající příjmy pro zajištění nezbytných investičních potřeb…“, ale kromě této věty tam byly i další, které z této věty v praxi (tj. schválení „trojky“ a navýšení příjmu o cca 2 mil. Kč) udělaly jen prázdnou frázi. Však také na večeru se starostou signatáři dopisu pan Wolf a pan místostarosta, kteří ještě před 10 měsíci sami navrhovali a urputně bojovali za zavedení trojky, stejně urputně bojovali proti ní. Pan Němec se sice nadále vyjadřoval neurčitě, „trojce“ ano i ne, pro i proti, natolik však kolegu znám, že jsem si byl jist, že se jedná o pouhé slovní cvičení a že naléhavé potřeby města „ostrouhají“. Vzhledem k jeho vlivu na část zastupitelů by při tomto  předpokládaném stanovisku bylo schválení „trojky“ (min. počtem 10 hlasů, navíc při absenci jednoho ze zastupitelů) vyloučeno. Rozhodl jsem se proto, že návrh vyhlášky na „trojku“ na ZM nakonec vůbec nepodám, neměl by žádnou šanci na schválení.

Pokud jsem se snad spletl a ve skutečnosti platí, že se pan Němec za „trojku“ v zájmu potřeb města na zastupitelstvu města chtěl postavit, má nadále možnost. Může příslušnou vyhlášku na dalším zastupitelstvu města navrhnout sám. Pokud tak učiní, nepochybuji, že bude přijata. A já se mu veřejně omluvím za svůj mylný předpoklad.  Ale to se spíše spletl Albert Einstein se svojí teorií speciální a obecné relativity.

V Chrastavě dne  20. 4. 2009
Ing. Michael Canov, starosta