Postup při vymáhání pohledávek místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

  Termíny pro uhrazení poplatku za  likvidaci odpadů jsou do 30. 4. a 30. 9. v běžném roce.

Při opoždění platby do 30 dnů následuje navýšení poplatku o 20%, při opoždění platby o více než 30 dnů  následuje navýšení poplatku o 50%. Pokud poplatník neuhradí poplatek ani do konce kalendářního roku, následuje navýšení o 200% (na trojnásobek), a to v souladu s § 11 zákona číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění platných předpisů.

  Při nezaplacení poplatku je dlužníkovi zaslán platební výměr se lhůtou k zaplacení do 15 dnů. Dále následuje výzva k zaplacení daňového nedoplatku v náhradní lhůtě 15 dnů.

  Jestliže poplatník dluh neuhradí ani v náhradní lhůtě, následuje vymáhání poplatku:

1)      Městský úřad provádí součinnost třetích osob v souladu s § 34, zákona 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění platných předpisů, oslovuje banky (cca 9) a zjišťuje čísla účtu a stav konta dlužníků - pokud je zjištěn kladný stav konta dlužníka, zašle Městský úřad dlužníkovi a do příslušné banky exekuční příkaz.

2)      Pokud nemá dlužník účet u banky, zjišťuje Městský úřad případného zaměstnavatele dlužníka. V případě zjištění  zaměstnavatele zasílá Městský úřad exekuční příkaz dlužníkovi a do příslušné mzdové účtárny.

3)      Jestliže dlužník pobírá starobní nebo invalidní důchod, zasílá  Městský úřad exekuční příkaz dlužníkovi a do České správy sociálního zabezpečení v Praze.

4)       Když dlužník pobírá rodičovský příspěvek, nebo sociální dávky od Úřadu práce, je zasílán exekuční příkaz i na tyto dávky.

5)      Dále správce poplatku  v rámci vymáhání dluhů spolupracuje s odborem pro záležitosti občanů.

Pokud u známého dlužníka nezjistíme číslo účtu, zaměstnavatele, není evidován na ÚP a nepobírá důchod, následuje na základě smlouvy z roku 2007 spolupráce se soudním exekutorem.

Městský úřad podá návrh na exekuci Okresnímu soudu v Liberci. Po odsouzení je exekuce předána soudnímu exekutorovi k vymáhání.

Dlužníkovi se tak navýší dlužná částka o náklady exekuce o 7.735,-Kč. (odměna exekutora činí 3.570,-Kč a náklady za doručování a výdaje 4.165,-Kč).

V případě, že se exekutorovi přes veškeré vynaložené úsilí nepodaří zjistit žádný majetek povinného anebo je zřejmé, že zjištěný majetek je zcela nepatrné hodnoty a jeho zpeněžení by nepokrylo ani náklady exekuce, je exekutor oprávněn podat podnět soudu k zastavení exekuce.

V  případě soudního zastavení exekuce je město povinno uhradit odměnu exekutora ve výši 3.570,-Kč bez ohledu na to, že se ani na základě soudní exekuce nepodařilo dluh vymoci.

  Iva Svobodová, pracovnice HFO.


:: Vyjádření tajemníka MěÚ
:: Činnost odboru pro záležitosti občanů