Druhá květnová neděle patří všem maminkám

Matka, máma, mamina, maminka, prostě žena, která nás nosila pod srdcem a přivedla nás na tento svět. Oslovte ji každý podle svého. Je to bytost, která nás milovala a miluje. Starala se o nás, věnovala nám spoustu času, něhy, lásky. Měli bychom si ji vážit a dát ji najevo svoji úctu. Zasluhuje si naši pozornost, takže bychom 10. května neměli zapomenout na poděkování s kytičkou.

Jak dlouho se vlastně slaví Den matek?

První zprávy o „předchůdci“ Svátku matek sahají do Anglie 16. století. Tehdy se tomuto dni říkalo Mateřská neděle nebo Neděle matek (Mothering Sunday) a slavil se na počest všech anglických matek. V USA poprvé Den matek navrhla v roce 1872 Julia Ward Howeová a věnovala tento den míru. V roce 1914 byl Den matek prohlášen za národní svátek. Druhou neděli v květnu matky nepracovaly, nevařily, nepraly, neuklízely. Měly jen odpočívat. Všechno za ně obstarávaly děti, které maminky navíc ochotně obsluhovaly. Dospělí posílali matkám pozdravy a blahopřání.

Nápad oslavy Dne matek do Československa přišel kolem roku 1918, kdy zemi navštěvovalo hodně lidí z USA, mezi nimi i sociální pracovnice.

Ideu šířila Čs. ochrana matek a dětí, Červený kříž, Sokol, Orel, katolické spolky i některé ženské komise při politických stranách. Nejvíce se o oslavu Dne matek v bývalém Československu zasloužila Alice Masaryková, dcera T. G. Masaryka.

Po mnoho let se u nás slavil pouze Mezinárodní den žen, ale po revoluci v roce 1989 jsme se k oslavě tohoto svátku vrátili. A já si myslím, že je to jenom dobře.

Jitka Marxová