Práce na opravě Führichova domu se chýlí ke konci

 Jedna z nejvýznamnějších chrastavských památek - Führichův dům, se po téměř rok trvajících pracích dočkal obnovy, která navrátila této památce její historickou krásu. Objekt, v němž je umístěna trvalá expozice věnovaná významnému chrastavskému rodákovi malíři Josefu Führichovi, procházel od poloviny minulého roku nákladnou opravou realizovanou v rámci projektu "Kulturní místa pro kulturní turisty" z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013. Společným projektovým partnerem se stalo pro tento projekt polské partnerské město Lwówek Śląski.

U objektu došlo například k opravě šindelové střechy, hrázděného zdiva a trámů, nátěrům dřevěných interiérových prvků. Úpravou prošla i plocha přilehlého parku, jenž se dočkal nových laviček, košů a zpevnění přístupových cestiček.

Město Chrastava získalo na tuto akci dotaci ve výši 85 % uznatelných nákladů z prostředků Evropské unie, pěti procenty se na financování akce podílí prostředky ze státního rozpočtu, zbývající část nákladů tvoří vlastní podíl města.

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM

 

 

Projekt „"Kulturní místa pro kulturní turisty" (PL.3.22/2.2.00/08.00680) je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.