Informace o probíhajících úpravách centrální části náměstí 1. máje

Na počátku května budou zahájeny plánované úpravy centrální části náměstí 1. máje, které zahrnují celkovou revitalizaci okolí kašny, včetně restaurování samotného tělesa kašny. Vzhledem k charakteru prací je tato akce rozdělena do 3. etap vzájemně na sebe navazujících.

V 1. etapě dojde k regeneraci zeleně, což je podmínkou pro realizaci dalších plánovaných etap. V jejím rámci proběhne vykácení 5 ks stávajících dožilých javorů a jejich nahrazení novými již vzrostlými stromy stejného druhu (Javor mléč - Acer platanoides, s obvodem kmene 20-25 cm). Výsadba nových stromů proběhne v bezprostřední návaznosti na pokácení původních stromů.

Náhrada stávajících stromů je podmínkou pro realizaci 2. etapy, která zahrnuje zadláždění okolí kašny v rozsahu cca 150 m² a na kterou bude použit materiál z právě probíhající rekonstrukce prostoru před vlakovým nádražím. Tato etapa by měla proběhnout během června a července.

Poslední, 3. etapa, bude probíhat v koordinaci se zadlážděním a zahrnuje restaurátorské práce na obnově historického objektu kašny. V rámci těchto prací bude celá památka očištěna a zbavena mechu, po obvodu kašny bude položena nová pískovcová dlažba a celý vnitřní prostor kašny bude izolován olověným plechem. Nezbytnou součástí bude také biocidní ochrana kašny a ošetření všech kovových prvků. Vzhledem k památkové ochraně kašny budou všechny tyto práce prováděny v součinnosti s pověřenými pracovníky památkové péče.

Na projekt restaurování kašny je v současné době podána žádost o dotaci z Fondu mikroprojektů Cíl 3 (ČR-Polsko) v Euroregionu Nisa, která je podmínkou realizace těchto prací. V případě přiznání dotace se realizace prací plánuje na letní měsíce (červenec - srpen).

Mgr. Jakub Dvořák - vedoucí ORM