Starostové porazili lobby hazardu

aneb

Obce budou moci zakázat videoterminály

 

 

Tak zní titulky v novinách poté, co Senát odmítnul neuvěřitelné vyhrožování a nátlak zástupců hazardní lobby a potvrdil novelu loterijního zákona, která umožní obcím s účinností od 1. 7. 2010 zakázat videoterminály. Proč tedy není v titulcích uváděno, že senátoři, ale že starostové? Důvod je zřejmý, nebýt boje obcí, nikdy by takováto novela neprošla. Jsem pyšný, že se mezi tyto obce zařadila i Chrastava. V tuto chvíli sice ještě teoreticky může novelu shodit ze stolu pan prezident, ale to nepředpokládám.

Chrastava zakáže videoterminály od 1. 7. 2010

Pokud zastupitelstvo města schválí můj návrh vyhlášky nebude moci již Ministerstvo financí povolit na území našeho města od 1. 7. 2010 žádný nový videoterminál (a ani případný jiný nový produkt ze světa hazardu).

Přechodné období do 30. 6. 2013

Ani přijatá novela však není ideální. Zavádí přechodné období, kdy ještě tři roky po nabytí účinnosti vyhlášky, která videoterminály zakáže, budou již vydaná dřívější povolení Ministerstva financí na videoterminály v platnosti. Tzn. videoterminály, které jsou již dnes přes náš nesouhlas v provozu, budou moci být v provozu ještě do 30. 6. 2013. Po tomto datu však videoterminály zmizí z Chrastava definitivně a doufejme, že navždy.

 

Pokud uspějeme u Ústavního soudu nebude ani přechodné období

Stále platí, že usilujeme u Ústavního soudu o potvrzení našeho právního názoru, že videoterminály jsou ve skutečnosti též výherními hracími přístroji. Pokud bychom uspěli, žádné přechodné období by neexistovalo a všechna dosud vydaná povolení Ministerstvem financí by byla ze zákona neplatná. Jsem přesvědčen, že šanci u Ústavního soudu máme a ne malou. Již jen proto, že právní názor o který opírá hazardní lobby své tvrzení, že videoterminály nejsou výherními hracími přístroji, vytvořili pro šéfa Sazky Aleše Hušáka pod hlavičkou Ústavu státu a práva nejpovedenější právníci z Plzně exděkan Jaroslav Zachariáš a exproděkan Milan Kindl (naopak právní názor s totožný s naším je k dispozici zde).

V Chrastavě dne 25. 5. 2010 Michael Canov, starosta