Slavnostní koncert u příležitosti 200 let od narození F.Frӧmtera

 video ...

Společenský klub Chrastava uspořádal ve spolupráci s mediálními partnery Českým rozhlasem 3 - Vltava a časopisem www.mistnikultura.cz  koncert v rámci projektu "Domovem české hudby" k 200.výročí narození chrastavského rodáka Františka Frӧmtera. 

Na koncertě vystoupilo trio klavír,violoncello a flétna pod vedením Jana Žďárského (violoncello). Ten je absolventem konzervatoře v Pardubicích,hudební fakulty AMU v Praze a zúčastnil se mnoha mezinárodních kurzů a soutěží. Je držitelem mnoha cen a ocenění, vystupuje  takřka ve všech zemích Evropy,USA,Japonsku a Číně.

Dalším členem tria je Jakub Uhlík (klavír). Patří k nejznámějším pianistům mladé české generace. Je absolventem konzervatoře v Českých Budějovicích a pražské HAMU. Absolvoval stáž v norském Oslu. Získal rovněž mnoho ocenění v mezinárodních soutěžích. Doposud absolvoval přes 500 koncertů v mnoha zemích Evropy.

Nejmladší členkou je Simona Pingitzer (flétna). Pochází z Bratislavy, kde vystudovala konzervatoř. Ve studiu pokračovala na AMU v Praze a nyní se věnuje doktorskému studiu na HAMU rovněž v Praze,kde působí jako 1.flétnistka Symfonického orchestru FOK. S tímto orchestrem absolvovala koncertní turné po Japonsku, Německu, Španělsku, Slovinsku, Maďarsku. Je rovněž držitelkou mnoha ocenění na hudební scéně.

 

o Františku Frӧmterovi: 

V letošním roce uplyne 200 let od narození českého klavíristy a pedagoga Františka Frömtera. Narodil se 4. srpna 1811 v Chrastavě a zemřel 30. července 1894 v Praze. Byl zcela mimořádně talentovaným klavíristou, věnoval se však převážně pedagogické práci na svém vlastním hudebním ústavu. Jeho soukromá škola dosahovala vynikajících výsledků a fungovala téměř 40 let. František Frömter se rovněž účastnil konkurzu o místo ředitele Pražské konzervatoře. K jeho žákům patřil i světoznámý klavírista a pozdější ředitel Pražské konzervatoře Jindřich Káan z Albestů. Během života byl Jindřich Káan proslulý klavírními transkripcemi českých skladeb, zejména Bedřicha Smetany, kterého tím velmi zpopularizoval, ale také Antonína Dvořáka a Viléma Blodka. Vydal v odborné revizi Smetanovu klavírní pozůstalost. Jeho vlastní dílo bylo rozsáhlé, ale většího ocenění se nedočkalo. Po smrti Karla Knittla se roku 1907 stal Jindřich Káan ředitelem Pražské konzervatoře. Zavedl nový systém praktického vyučování, zajistil zvýšení subvence a tím i učitelských platů. Roku 1909 otevřel mistrovskou školu jako nástavbu běžného středoškolského studia. Z té vznikla v roce 1946 Akademie múzických umění v Praze. V Národním divadle i na dalších scénách se během jeho života hrály balety Bajaja a Olim. Jindřich Káan skládal i komorní hudbu, písně a melodramy. Roku 1913 vyšel jeho Postup při vyučování hře klavíru s dodatkem jeho žáka prof. Karla Hoffmeistera. V osobnostech chrastavského rodáka Franze Frömtera a jeho žáka Jindřicha Káana má česká hudba 19. století představitele světového formátu.

 V.L. - TV Chrastava 12.11.2011