Den otevřených dveří podstávkových domů

V neděli 29. května 2011 se koná již sedmý ročník

„Dne otevřených dveří podstávkových domů“. Jedná se o jednu z aktivit projektu „Společně pro zachování podstávkových domů – Zvýšení povědomí a informovanosti“, který je spolufinancován Evropskou unií

v rámci Programu Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 – 2013. Cílem projektu je přiblížit život a bydlení v historických podstávkových domech. Majitelé těchto domů mohou zpřístupnit svůj dům veřejnosti a nabídnout tak možnost nahlédnout do tohoto způsobu bydlení. Své dveře otevřou návštěvníkům soukromníci - majitelé těchto domů, spolky a firmy v početných místech v Horní Lužici a Saském Švýcarsku, ale také v sousedním Dolním Sasku a v severních Čechách. Součástí „Dne podstávkových domů“ je i zhruba 170 doprovodných akcí

v 51 obcích české a německé krajiny. Je to dosud nejrozsáhlejší nabídka od roku 2005, kdy Den podstávkových domů spatřil poprvé světlo světa a těší se stále větší oblibě. Návštěvníci si mohou prohlédnout celkem 77 podstávkových domů, z toho celou jednu třetinu vůbec poprvé. 20 památkově chráněných obytných domů se představí ve své opravené podobě, 23 majitelů podstávek vás pozve na svá staveniště, 34 budov příkladně ukáže možnosti využití historických staveb ve veřejné a podnikatelské sféře. Zájemci o tuto jedinečnou architekturu se kromě toho mohou zúčastnit 27 ukázek řemesel, prohlédnout si 35 výstav, vyslechnout 16 přednášek, zapojit se do akcí a zažít 24 prohlídek obcí s výkladem. O Cenu podstávkového domu 2011 se letos uchází 18 přihlášených domů. Nadace udílí tuto cenu jako uznání za příkladnou rekonstrukci podstávkových domů v souladu se zásadami památkové péče a za zásluhy o zachování této architektury v krajině.

V Chrastavě máme také několik těchto památkově chráněných staveb z konce 18. a začátku 19. století typické pro tuto příhraniční oblast, které se nacházejí zejména v Pobřežní ulici. Dále lze tyto objekty vidět v Liberecké ulici, na autobusovém nádraží, v ulici Víta Nejedlého a cestou na Vísku.

Letos poprvé je do tohoto projektu přihlášen i Führichův dům, který je po rekonstrukci od dubna opět otevřen.

Jedná se o rodný dům Josefa Führicha, malíře evropského významu, který se zde narodil 9. února 1800. Když byl J. Führichovi jeden rok, dům do základu vyhořel. Jeho otec Wenzel Führich za pomoci příbuzných a sousedů do roka postavil na stejném místě dům nový, v němž Josef Ritter von Führich až do svých studií vyrůstal. Dnes je tato stavba státem chráněná památka a je v majetku Města Chrastavy. Byla tu zřízena pobočka Městského muzea.

V přízemí se nachází expozice původního nábytku a dalšího dobového zařízení. V prvním patře lze shlédnout minimuzeum J. Führicha a jeho díla. Nejznámější je jeho oltářní obraz „Madona v zeleném loubí“, jehož originál visí v kostele sv. Vavřince v Chrastavě. Také jsou zde k vidění originály barevných litografií ostatních chrastavských malířů, např. Wille Sitteho nebo kopie děl malířů Gustava Kratzmana, Wilhelma Kandlera, Josefa Quaissera – všichni se narodili v Chrastavě. Můžete vstoupit do tzv. „malovaného pokoje“, podívat se do „babiččiny světničky“ a potěšit se pohledem na prostorný betlém.

Na návštěvu Führichova domu jste zváni po celý týden od 9:00 – 12:00 a od 13:00 – 16:00 hod. po dohodě na tel. 485 143 161 nebo na mobilu 723 303 575. Na Vaši návštěvu u nás se těšíme nejen 29. května 2011 v rámci „Dne podstávkových domů“, ale po celý rok.

Více informací k této akci najdete na webové stránce

www.umgebindeland.de,

http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz

1863/Projekt-Spolecne-pro-zachovani-podstavkovych-domu-Zvysovani-povedomi-a-informovanosti nebo na tel.: 485 226 690 – Mgr. Šárka Štanderová.

Můžete také navštívit náš web www.chrastava.cz.

J. Marxová