Práce na obnově povodňových škod pokračují

Loňská povodeň způsobila na městském majetku obrovské škody, které se nám s pomocí dotací od státu, ale i jiných dárců, daří postupně napravovat. Neprodleně po povodni byly zahájeny přípravné práce na zpracování projektových dokumentací a dalších podkladů, nezbytných pro uvolnění prostředků ze státního rozpočtu, konkrétně z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR) „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní pohromou“. Po nezbytné administrativě a příslibu uvolnění peněz bylo na jednotlivé akce vypsáno výběrové řízení a po podpisu smluv byly všechny podklady poslány opět na ministerstvo, které vydalo tzv. Rozhodnutí o poskytnutí dotace, a akce se mohly naplno rozjet.
Většina akcí byla zahájena na jaře, případně na začátku léta, takže některé již byly definitivně předány městu a u velké většiny zbývajících se tak stane v nejbližší době.
Jako první se podařilo dokončit a předat most u školy v Horním Vítkově, aby mohl sloužit již od letošního školního roku, před dokončením jsou další mosty ve Vítkově (dva mosty u hřiště a jeden v Dolním Vítkově).
V pondělí 17. 10. 2011 byly předány do užívání pro veřejnost 3 lávky v centru města (u čističky, pod dálničním mostem a v Malé Kostelní). Poslední lávka u Führichova domu nabrala zpoždění vzhledem k tomu, že původní zhotovitel od realizace ustoupil a muselo se vypsat nové výběrové řízení. Práce na ní by měly být zahájeny ještě do konce letošního roku s termínem realizace do června 2012.
Stavební práce se chýlí ke konci na mostech u autobusového nádraží a v Malé Frýdlantské, oba by měly být předány do konce října. Oprava mostu v Družstevní ulici již byla skončena.
Realizaci mostu v Malé Nádražní zdržela nutná přeložka plynovodu a vodovodu, kvůli které se plánovaná realizace posunula až na příští rok.
Samostatnou kapitolou je bývalý secesní most přes Jeřici, který byl ve vlastnictví Libereckého kraje. Město po dohodě s MMR získalo dotaci i na tento most a v současné době se zpracovává dokumentace pro výběr zhotovitele.
Co se týká oprav komunikací, byly již dokončeny a předány ul. Bílokostelecká, U Nisy, místní komunikace 023c a 024c (odbočka vlevo z ul. Frýdlantské, cca 30m za mostem přes Jeřici), před předáním jsou komunikace v ul. Turpišova, Družstevní, Pobřežní, Malá Nádražní, U Nisy, Mostní a Alšova. Stavební práce jsou v plném proudu v ul. Nádražní (od hasičské zbrojnice k mostu) a na chodnících v ul. Žitavská, Nádražní a Bílokostelecká.
Vzhledem k velkému počtu stavebních akcí, často přímo v centru města, se Vám omlouváme za případné komplikace a prosíme o trpělivost. Děkujeme.

V Chrastavě 18. 10. 2011

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM

fotogalerie