ROK POTÉ

 

reportáž TV Chrastava ( akce na náměstí )...     reportáž TV Chrastava ( otevření kuželny )...        Fotogalerie 

 

Rok poté

V den výročí tragických povodní dne 7. srpna 2011 se uskutečnily v Chrastavě vzpomínkové akce. Připomeňme si je v obrácené časové ose v následujících řádcích.

 

Požehnání hasičských aut

aneb

první návštěva biskupa v historii Chrastavy

Na 14 hodinu se sjelo do Chrastavy celkem 11 hasičských aut (toyoty) s jedenácti hasičskými posádkami z 11 měst a obcí s 11 starosty (Bílý Kostel – Jiří Formánek, Dětřichov – Stanislav Šťasný, Heřmanice – Vladimír Stříbrný, Hrádek nad Nisou – Martin Půta, Chrastava – Michael Canov, Frýdlant - Dan Ramzer, Lázně Libverda – Jan Pospíšil , Nová Ves – Jaroslav Müller, Oldřichov v Hájích – Jaromír Tichý, Raspenava – mst. Jaromír Hanzl, Višňová – Vladimíra Erbanová). Tyto vozy obdržely města a obce zásluhou Euroregionu Nisa. Předseda Euroregionu Nisa Martin Půta také spolu se zástupcem domácí Chrastavy místostarostkou Zitou Václavíkovou setkání zahájili. Krátce promluvili vzácní hosté v čele místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a statutární náměstkyní hejtmana Lidií Vajnerovou. Poté přišel hlavní bod programu, kdy litoměřický biskup Mons. Jan Baxant všechny vozy nejprve dohromady a poté jednotlivě požehnal. Jednalo o historicky první návštěvu biskupa v Chrastavě a já jsem měl tu čest ho doprovodit na jeho následném programu, kdy společně s panem farářem Tomášem Genrtem navštívil kostel Sv. Vavřince a poté Domov Svatého Vavřince.

Oficiální program na náměstí lemovalo vystoupení pěveckého sboru „A my taky“ a po jeho skončení koncertovala místní skupina „Paroháči“.

Zvuk zvonů připomněl nejtragičtější okamžik

V 11 hodin se na pět minut rozezněly zvony na kostele a na radnici, které tak připomněly nejhorší okamžik loňských povodní, kdy Chrastavu zasáhla zničující druhá vlna

Slavnostní otevření kuželny a odhalení pamětní desky

V 10 hodin byla slavnostně otevřena kuželna, která byla před rokem téměř smrtelně zasažena. Impulsem doslova k reirkarnaci z beznadějného stavu byl loňský Koncert pro Chrastavu, jenž pořádali pražští umělci v čele s Michalem Davidem a jehož výtěžek 0,5 milionu korun se stal základem pro opravu kuželkářského stánku. Celkové náklady pak činily 3 miliony korun a až neuvěřitelný počet tvrdě odpracovaných brigádnických hodin. Na počest Michala Davida, Petra Lichtenberga a všech dalších, kteří pomohli, byla odhalena pamětní deska.

V Chrastavě dne 11. 8. 2011 Ing. Michael Canov, starosta

 

 

Audio a video:

7.8. 2011

 Český rozhlas:   http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/na-liberecku-si-pripominaji-lonske-povodne--931391

Tv Nova (od 8:10) http://voyo.nova.cz/multimedia/televizni-noviny-7-8-2011.html?s=0

8. 8. 2011

Český rozhlas http://zpravy.rozhlas.cz/liberec/informacezliberecka/_zprava/v-chrastave-na-liberecku-si-pripomneli-smutne-prvni-vyroci-bleskovych-povodni--931687

Tv RTM: http://www.tvrtm.cz/zpravy-ivysilani-4184.html

R1 Genus (od 2:27) http://www.r1genus.cz/images/UK-Videos/1212-name-File-pondeli.wmv

Text:

7. 8. 2011

Liberecký deník   http://www.denik.cz/z_domova/pripomneli-si-lonske-zaplavy-stylove-za-20110807.html

Požáry.cz  http://www.pozary.cz/clanek/45596-toyotam-v-chrastave-pozehnal-biskup-jan-baxant/

8.8.2011

Litoměřické biskupství:   http://www.dltm.cz/litomericky-biskup-pozehnal-v-chrastave-hasicskou-techniku

Liberecký kraj:  http://www.kraj-lbc.cz//id:127058

ČTK   http://www.r1genus.cz/clanky/liberecko-4/chrastava-si-pripomnela-lonske-zaplavy-lidi-neodradil-ani-dest--10511/