Nástavec pro čapí hnízdo

video TV Chrastava  fotogalerie

V pátek 26.10.2012 proběhla na komíně v areálu bývalé Kolory druhá část akce instalace umělé hnízdní nástavby pro čápy bílé. Připomeňme, že začátkem letošního října začal vlastník objektu pan Macháček podnikat kroky vedoucí ke zprovoznění komína na topnou sezónu a zároveň k zachování hnízda, které si čápi v létě postavili. Ve spolupráci  a za finančního přispění Krajského úřadu pro Liberecký kraj došlo 12. října k rozebrání a sejmutí stávajícího hnízda. Dále byla dle instrukcí v místní kovodílně vyrobena konstrukce umělé nástavby, pomocí jeřábu vysazena na komín a připevněna chemickými kotvami. Asi jeden metr v průměru má snímatelná obruč uprostřed s křížem z pásoviny, která byla před instalací ještě vypletena větvičkami, aby bylo čápům sejmuté hnízdo alespoň trochu kompenzováno. Oblíbí-li si čápi toto místo, je velmi reálné, že budou každoročně hnízdo dostavovat. Pokud v budoucnu dosáhne jeho váha neúměrných hodnot, lze celou obruč snadno sejmout a hnízdo odlehčit.

Pozitivně je nutné hodnotit i rychlost celé akce, která byla odstartována impulsem pana Macháčka a ani ne za měsíc je hnízdo připraveno na jarní přílet čápů.

Věřím, že hnízdění na takto upraveném komíně se stane v Chrastavě nejen vítanou atrakcí pro kolemjdoucí, ale i další ornitologickou zajímavostí našeho okolí.

 

Bc. Martin Spáčil, referent OVÚS, MěÚ Chrastava