Nebezpečná dominanta odstraněna

Snad každý chrastavák je osobně znal. Vzrostlé vejmutovky a jedle u chaloupky, ve které v současné době sídlí TO Perseus tvořily významnou dominantu středu našeho města. Jejich mohutné koruny převyšovaly okolní stavby a špice byly vidět na dálku snad ze všech výše položených míst v Chrastavě.

Ačkoli jsou takto vzrostlé jehličnany v centru města spíše raritou spojenou s poměrně značnými provozními riziky, město Chrastava se dlouhodobě snažilo ořezem nebezpečných větví tyto dřeviny ponechat na svém místě co možná nejdéle. Za posledních několik let ale došlo u zmíněné 28 metrů vysoké vejmutovky k několika zásadním selhání hlavních větví, které vlivem silného větru nebo těžkého sněhu poškodily majetek v jejím okolí a vážně ohrozily životy a zdraví lidí pohybujících se v jejich blízkosti. V roce 2011 byly proto odstraněny všechny suché a nebezpečné větve a to i u polámané vejmutovky nacházející se u vjezdu zásobování k prodejně Winner. Jen zázrakem nebyl ani v jednom případě pádem větví nikdo zraněn. Poslední takový případ nastal 16.1.2012 v ranních hodinách, kdy padající větev poškodila oplocení a ohrozila procházející chodce.

Na základě poslední zkušenosti nastala vážná diskuse o tom, zda je i nadále možné ponechávat tyto dřeviny na svém místě a vystavovat tak občany nekontrolovatelnému riziku. K řešení celé situace byli přizváni i odborníci z oboru dendrologie a lesnictví. V rámci projednávání byly vzaty v úvahu důležité skutečnosti jako jsou zejména: druh, stáří, výška, zdravotní stav, provozní bezpečnost, ekologická a estetická funkce a v neposlední řadě i veřejný zájem na ochraně bezpečnosti občanů. Odstranění se bohužel nemohla vyhnout ani jedle obrovská rostoucí v těsné blízkosti nebezpečné vejmutovky a to z důvodů jednostranného nasazení větví nad komunikaci a budovu CVA, poškození kmene bleskem a obavou ze zlomení v místě, kde byl kmen zúžen na polovinu, pokud by zde byla samostatně ponechána.

Město Chrastava plánuje ještě v letošním roce nahradit tyto vzrostlé dominantní stromy dřevinami novými a to na místě samém. Ty budou alespoň částečně kompenzovat ekologickou a estetickou újmu vzniklou pokácením. Věřme, že nově vysazené stromy budou plnit svou funkci a dělat radost všem obyvatelům Chrastavy po další dlouhá desetiletí stejně jako jejich předchůdkyně.

text a foto Bc. Martin Spáčil, referent OVÚS, MěÚ Chrastava