Chrastava uspěla ve fondu solidarity

 

fotogalerie

video

dopis poslance Evropskéhom parlamentu pana Edvarda Kožušníka

Velké poděkování zaslouží čeští europoslanci v čele s libereckým Edvardem Kožušníkem.  V Evropském parlamentu vybojovali peníze na nápravu po povodních. A nebylo to nic jednoduchého, neboť povodně 2010 nesplňovaly evropské parametry  „závažné přírodní katastrofy“  (část Libereckého a část Ústeckého kraje je na ně příliš malé území). A přesto se to našim europoslancům podařilo a získali pro Českou republiku 260 mil. Kč.

Na fond solidarity jsme zasílali veškeré požadavky spojené s povodněmi, které nemohly být uplatněny přes dotace z Ministerstva financí a  z Ministerstva pro místní rozvoj.

Administrativa byla sice šílená (na Liberecký kraj, odtamtud na Ministerstvo financí a zpět a doplnit a zase dokola) a navíc s hrozným rizikem, neboť se mohly uplatňovat jen akce, které již byly vykonány a zaplaceny. Nakonec Ministerstvo financí a následně Liberecký kraj schválily pro Chrastavu z tohoto fondu více než 7,6 milionů Kč, přesněji 7.651.366,70 Kč. Finanční objem v sobě zahrnoval celkem 236 akcí. Od té největší, kterou byla nová cesta do „Kolonky“ v Andělské Hoře za cca 1,7 mil. Kč, přes ty střední jako např. dláždění mezi Jeřicí a ulicemi Mostní a Alšovou, cesta k Mateřské škole, kanalizace ve Sportovní ulici, sanace popovodňové dočasné skládky (neboli škvárového fotbalového hřiště) až po nejrůznější maličkosti (úplný seznam k nahlédnutí na ORM  MěÚ).

A jelikož se – jak výše uvedeno – jednalo o již zaplacené akce, získali jsme takto k dispozici mimořádné finanční prostředky, s kterými nebylo v rozpočtu počítáno.

Demolice tzv. kulturáku  

Omlouváme se velice všem, kteří by věděli, jak užitečně mimořádně získané prostředky využít. To já bych věděl také, ale na řadě je věc, která již nesnese odkladu a kde je vůči nám stavební úřad nekompromisní a já ho chápu – a sice demolice kulturáku, respektive šílené ruiny, která měla být kulturní chloubou města, ale nikdy se jí nestala.

Ano, tuto povinnost by měl plnit vlastník, ale ten je v nedohlednu a v nedobyvatelnu, kdesi v okolí Moskvy. My se po nařízené demolici budeme  snažit  peníze z vlastníka vymoci, ale na rovinu, je to předem prakticky  ztracený boj (konexe s Vladimírem Putinem jaksi nemám).

Doufám, že oněch 7,6 milionů Kč  bude stačit, ale jistý si tím zdaleka nejsem. Byl bych spokojen, kdyby cena demolice byla alespoň pod pět milionů Kč, neboť 5 milionů Kč je částka, kterou jsme v roce 1998 od kupce prodejem získali. Tehdy byl pan Berezniak úspěšným podnikatelem v Chomutově, který obchodoval s Ruskem a s Kazachstánem s ropovodním a s plynovodním potrubím a který jako někdejší olympionik  sponzoroval po celých Čechách – včetně Chrastavy  - zápasnické oddíly (platil i všechny trenéry jako profesionály). Prodej byl tehdy považován za velký úspěch, neboť město si s nikdy nedostavěným kulturákem nevědělo od revoluce rady a jeho prodej přinesl městu nejen 5 milionů, ale i zdánlivou jistotu, že bude o něj dobře postaráno. Jak jsme se jen mýlili…..více.

Nedlouho po prodeji majitel pan Berezniak zkrachoval, údajně v důsledku nějaké ruské krize a nastal zdlouhavý bolestný konec..

 Ještě dva pokusy s fondem solidarity

  Město Chrastava vykoná ještě letos dva pokusy uspět ve fondu solidarity. Zda uspějeme, není pochopitelně ani zdaleka jisté. Nicméně pro informaci, další žádost je v řádu 6,5 mil. Kč za řadu menších akcí (rozhodovat se snad bude ještě v září). A poslední žádost je v řádu 7 mil. Kč, a to na akci jedinou a sice komunikaci na Vísku (rozhodovat se snad bude v prosinci, což je zároveň poslední možnost dle podmínek EU). 

 

V Chrastavě dne 31. 8. 2012

Ing. Michael Canov, starosta města

 

Média

Česká televize (12. 9. 2012) Chrastava se zbaví nebezpečné ruiny odkaz 1odkaz 2

Liberecký deník (12. 9. 2012) Chrastavský kulturák srovnají se zemí Více