Chrastavští hasiči na 12. ročníku Memoriálu záchranářů z Manhattanu ostudu neudělali

fotogalerie

Vážení spoluobčané,

jakožto člen SDH Chrastava a místní patriot jsem se rozhodl k sepsání tohoto krátkého článku. Dne 15. září 2012 jsem se svou rodinou a přáteli zúčastnil v Liberci akce konané u příležitosti výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum ve Spojených státech.

Jedná se o netradiční soutěž, ve které soutěží dvoučlenná družstva hasičů ve dvou disciplínách, jenž v první absolvují silový víceboj (přenášení zátěže 2x25 kg, roztahování a svinování hadic, překonání 2 metry vysoké bariéry, přemísťování závaží pomocí palice a transport 80 kg těžké figuríny) a ve druhé výstup po 458 schodech v budově Krajského úřadu Liberec do 21. podlaží. Celá soutěž probíhá v kompletním zásahovém oděvu, v zásahové přilbě a obuvi s dýchacím přístrojem. Výstup po schodišti navíc hasiči absolvují s nasazeným dýchacím přístrojem. Celková hmotnost výstroje dosahuje téměř 20 kg.

Za přítomnosti médií, zástupce ambasády Spojených států a hejtmana pana Stanislava Eichlera, který si sám zkusil jednu z disciplín, se této náročné soutěže zúčastnilo několik desítek soutěžních družstev. Naše město reprezentovaly dvě dvojice Vladimír Židlický a Daniel Dymeš, Michal Kolner a Aleš Stránský. Naprosto nečekaně se dvojice Vladimír Židlický a Daniel Dymeš ve výstupu do nejvyššího patra Krajského úřadu Liberec s časem 4:37 minut umístili na vynikajícím třetím místě. Ovšem také druhá dvojice Michal Kolner a Aleš Stránský skončila v první polovině startovního pole, a to na krásném třináctém místě s dosaženým časem 5:54 minut. Nejrychlejší čas dosáhla v letošním roce dvojice z HZS Mělník s časem 4:19 minut, druhá dvojice z SDH Chotyně dokončila výstup v čase 4:22 minut.

Je to v této velké konkurenci obrovský úspěch našich mladých hasičů a skvělá prezentace nejen našeho SDH, ale i našeho města. Je mou milou povinností se s Vámi podělit o tento úspěch, ať naši spoluobčané vědí jak skvělé mladé hasiče máme. Děkujeme Vám chlapci za skvělou reprezentaci našeho krásného města a všech jeho obyvatel.

Vladimír Dymeš - člen SDH Chrastava.