První český kosmonaut v Chrastavě

fotogalerie      zkrácený videozáznam z návštěvy

 

V pondělí dne 1. října 2012 navštívil první český kosmonaut Vladimír Remek Chrastavu. Nejdříve jsem měl tu čest ho přijmout a podiskutovat si s ním na radnici a poté si již povídal s dětmi v zaplněné tělocvičně. A že tu smršť otázek týkající se kosmonautiky ze všech stran zvládl náš první a dosud jediný kosmonaut bravurně.

Pro ty, kteří se o kosmonautiku blíže nezajímají, jen připomínám, že Vladimír Remek se stal prvním neamerickýma a nesovětským kosmonautem vůbec, když ve vesmíru strávil období od 2. do 10. března 1978. Československo se tak stalo třetí zemí z celého světa, které se mohlo pochlubit svým kosmonautem.

Vladimír Remek se vrátil do Chrastavy po 34 letech. Poprvé Chrastavu navštívil jen několik měsíců po svém letu dne 27. září 1978. I tehdy se setkal s dětmi. Nikoli však ve škole, ale na Zámečku u rychlostní komunikace, kde projížděl (na fotografii uložené v druhém dílu pamětní knihy ho vítá tehdejší předseda MěNV Oldřich Sýkora, sken textu zachycuje kosmonautův zápis do školní kroniky) .

Zásluhu na realizaci besedy s tak vzácným člověkem, jako je první kosmonaut, má chrastavská patriotka (byť již léta bydlící v Liberci) paní Dana Lysáková.

V Chrastavě dne 8. 10. 2012
Ing. Michael Canov - starosta

 

Odkaz: Osobní stránky Vladimíra Remka