Soutěž o nejlepší podstávkový dům

Podstávkové domy jsou typickými stavbami minulosti v krajině trojzemí Německa - Polska – Česka. Tato oblast je označována jako „Krajina podstávkových domů“ neboli „ Umgebindeland“ a dokonce o jedinečném způsobu tohoto lidového stavitelství prodáváme v infocentru mapu za 30,- Kč.

Vlastníte-li podstávkový dům, který jste citlivě zrekonstruovali v souladu se zásadami památkové péče a zasloužili se tak o zachování této architektury, můžete se přihlásit do soutěže o Cenu podstávkového domu, kterou každoročně uděluje Nadace Umgebindehaus. Výhrou je finanční částka 7.000 Euro a v loňském roce tuto cenu obdržel majitel podstávkového domu ve Frýdlantě v Čechách, v němž je umístěn mechanický betlém. Přihlásit se do letošního ročníku můžete do 15. března 2012. Přihlašovací formulář lze získat na Krajském úřadě Libereckého kraje u paní Šárky Papežové osobně nebo e-mailem: sarka.papezova@kraj-lbc.cz, či na telefonu: 485 226 690. Také je možné obrátit se přímo na stránky Nadace Umgebindehaus: www.stiftung-umgebindehaus.de.

V květnu 2011 proběhl 7. ročník v rámci “ Dne podstávkových domů“, do kterého jsme přihlásili i náš Führichův dům. Do této akce se můžete zapojit i vy. Podrobné informace také poskytne paní Šárka Papežová. 
Jitka Marxová - infocentrum