Vánoční strom splněných přání

video TV Chrastava

 

V polovině prosince čekal na několik pracovníků Města Chrastavy krásný úkol.

Skončila akce „Vánoční strom splněných přání“ a 18. prosince 2012 odjela z Chrastavy dvě plně naložená auta směr Krompach v Čechách. Pro ty, kteří netuší o co se jednalo, krátká rekapitulace. V dubnových Chrastavských listech vyšel článek o Dětském domově v Krompachu a o předání daru pro děti z tohoto Dětského domova. V květnu DD navštívila TV Chrastava a v červnu jsme mohli vidět vystoupení mažoretek z DD na Chrastavských slavnostech. Dětem také byla umožněna návštěva chrastavského teraristického kroužku. V září zajela do DD delegace Města Chrastavy a v říjnu zavítala k místostarostce Z. Václavíkové ředitelka DD R. Stiblíková. Přivezla přáníčka všech 43 dětí a domluvily se podrobnosti této ojedinělé akce. V infocentru jsme přáníčka pověsili na vánoční stromeček, v listopadových listech jsme vyzvali občany, firmy, spolky a sportovní oddíly k vyzvednutí přáníček. Opravdu jsme nečekali, že se zvedne taková vlna zájmu. Přáníčka zmizela ze stromečku během čtyř dnů, takže se doplnila nová. Celkem se zapojilo do „Vánočního stromu splněných přání“ na 70 jednotlivců, rodin a organizací.

Zakoupené dárky se nosily do infocentra, kde byly nafocené, zabalené a popsané. Celkem se vrátilo 140 dárečků, takže každé dítě dostalo tři dárky. Zbytek se rozdělil do rodinek, v kterých děti bydlí, do MŠ a do ZŠ při Dětském domově. Město Chrastava zakoupilo spoustu sportovních potřeb, různé drobnosti, mnoho her, potřeby pro ruční práce, malování nebo modelování. Do Dětského domova v Krompachu v Č. jsme byli pozváni na úterý 18. 12. 2012. Děti nás mile přivítaly a u stromečku si připravily vánoční besídku. A pak nastal ten pravý okamžik. Začalo rozdávání dárků. Nejprve se na tvářích dětí objevilo očekávání, pak nervozita při rozbalování dárků, zda bude v balíčku, to co si přály. V jídelně se ozývaly výkřiky spokojenosti, očička zářila na všechny strany a úsměvy štěstí se objevily u každého. Děti měly neutuchající radost, kterou dávaly patřičně najevo. Radovaly se ze všech dárků, darů, dárečků. Všem se splnilo, co si napsaly a my byli z reakcí dětí dojatí. Štěstí se rozlilo do srdcí všem přítomným – hostům i zaměstnancům domova. Příjemná atmosféra vládla i v bytečcích, kam nás děti se svými tetami pozvaly. Bylo pro nás připravené pohoštění, děti nám ukázaly jak bydlí a žijí, provedly nás po domově a znovu a znovu projevovaly radost. A o jaké dárky se jednalo? Samozřejmě převládaly hračky, společenské hry, sportovní potřeby, ale starší děti si přály oblečení a kosmetiku, anebo i praktické dárky jako je třeba lampička, povlečení, deka, osuška. Mnozí z dárců si vzali i několik přáníček najednou. Všem, kteří jste svými dárky udělali dětem radost, velice, opravdu velice děkujeme. Jmenovitě podle abecedy se jedná o paní Buzikovou E., Foyterovou Ch., Hauserovou s dětmi, Hovorkovou M., Hovorkovou R., Hradcovou L., Hruškovou H., Jelínkovou, Kakačovou J., Kmínkovou W., Koldovou D., Kopeckou P., Koškovou M., Královou K., Minaříkovou J., Pelantovou P., Pospíšilovou J., Procházkovou R., Suchanovou J., Špakovou J., Teichmanovou Z., Valdmanovou H., Václavíkovou Z. ml., Václavíkovou Z., Valentovou J. a Zahradníkovou Z. Dále poděkování patří p. Bitmanovi A., Canovovi M., Hovorkovi J., Hlucháňovi R., Urbanovi P., Zahradníkovi P. a manželům Z. a L. Komárkovi, I. a V. Loučkovi, J. a P. Loučkovi, D. a P. Pěchovi, V. a R. Povýšilovi, I. a A. Stahoňovi, E. a D. Vajnerovi, J. a F. Vokounovi a I. a K. Žemličkovi. O dárky se také postarala rodina Dankova, Efflerova, Kačenova, Kredbova, Marxova, Skálova a Vackova. Z chrastavských firem a oddílů se jedná o :

Drogerie Teta, horolezecký oddíl Pikl, Jízdní kola Dědík, Jiteba, Kadeřnictví Žůrová R., Klub českých turistů, kolektiv OVÚS, Kuželkářský oddíl, Město Chrastava, oddíl stolního tenisu Spartak, oddíl řeckořímského zápasu Spartak, Papírnictví Zahradníková Z., kolektiv Pošty, Sokol ženy II., SPHMCH, Stavoklima, T.O.M. Perseus a zaměstnance ZŠ. Zvláštní poděkování patří Matýskovi Sehnoutkovi. Ostatní dárci si nepřáli být jmenováni, ale i jim patří dík. Všichni jmenovaní nepatří svým bydlištěm pouze do Chrastavy, Andělské Hory čí Vítkova, ale i do Nové Vsi, Stráže nad Nisou, Machnína, Liberce a dokonce i do Prahy.

Z celé akce je pořízen videozáznam a předávání dárků je i nafoceno. Jako poděkování každý dárce obdrží DVD z této akce. K vyzvednutí bude na infocentru. Přítomna byla i televize Genus a její záznam proběhl ve zprávách TV Prima dne 20. 12. 2012.

Ještě jednou všem DÍKY!

J. Marxová