MUDr. Radim Uzel v Chrastavě

 fotogalerie        reportáž TV Chrastava 

Na pozvání Společenského klubu navštívil Chrastavu v pondělí 23. dubna 2012 MUDr. Radim Uzel, CSc.

V dopoledních hodinách uspořádal zajímavou besedu pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ. Děti se aktivně zapojily se svými dotazy. V podvečer vystoupil v kině s pořadem „ Na slovíčko, pane doktore“. Otevřeně se vyjádřil k problematice sexuality, rodinných a partnerských vztahů a po přestávce zodpověděl dotazy od diváků. Pořad byl doplněn o řadu úsměvných příběhů a vyprávění z dlouholeté praxe pana doktora. Celé vystoupení vedl s nadhledem a svým vytříbeným smyslem pro humor.

MUDr. Radim Uzel se narodil 27. března 1940 v Ostravě a vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je jedním z nejznámějších sexuologů a gynekologů u nás. Působí jako ředitel „Společnosti pro plánovaní rodiny a sexuální výchovu“. Je členem mnoha zahraničních odborných společností. Své životní a lékařské zkušenosti využívá jako externí vysokoškolský pedagog na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Angažuje se jako regionální politik.

Vydal téměř dvacet knih na různá témata, např. mýty a pověry v sexu, intimnosti manželů a partnerů, antikoncepce a potraty, erotika a pornografie, nevěra, různé sexuální praktiky, apod. Po léta ho bylo slyšet z rozhlasu v pořadu „Červenání“, později přejmenováno na „Červené uši“. Radim Uzel za tento pořad obdržel cenu v mezinárodní soutěži vyhlášené Populačním institutem ve Washingtonu. Vystupuje v televizi, odpovídá na dotazy v tisku a časopisech, vede rozhovory v novinách, pořádá vážné i nevážné besedy a pořady po celé republice.

V Chrastavě se panu doktorovi Uzlovi velmi líbilo a celý den si zde užil. Navštívil farmu Vysokou, svezl se transborderem v Andělské Hoře, podíval se do Kryštofova Údolí a zajel si i do Liberce. Na památku obdržel knihu o Chrastavě a pár upomínkových předmětů.

J. Marxová