Únorová výstava

SCF7192.jpg

 

Video TV Chrastava

fotogalerie

Společenský klub zahájil vernisáží ve čtvrtek 2. února 2012 další výstavu v městské galerii. Tentokrát pod názvem „ 60 let oddílu řecko – římského zápasu Nelson Spartak Chrastava“.

Výstava má návštěvníkům přiblížit nejen historii, ale i úspěchy tohoto sportovního oddílu. Za šedesát let své existence se může pochlubit celou řadou skvělých výsledků nejen na domácích žíněnkách ale v posledních dvaceti letech i v zahraničí.

V polovině roku 1952 zápasnický oddíl Spartak Totex n. p. založili Josef Haloun, Jan Pařík, Jiří Janků a Jan Lukáš, který byl prvním předsedou, rozhodčím a trenérem. Od roku 1953 tuto štafetu převzal Alois Stahoň st.

V následujících letech dosahoval oddíl značných výsledků v krajských, republikových i federálních soutěžích. Na práci svého otce navázal v roce 1986 jeho syn Alois Stahoň ml. Společně trénovali do roku 1990.

V roce 1991 založil A. Stahoň ml. zápas dívek ve volném stylu, který začal sklízet medailové žně od  roku 1994. Děvčata si vybojovala mnohokrát účast na mistrovství Evropy juniorek, mistrovství Evropy kadetek a kadetů a dokonce v roce 1998 se zúčastnila i Mistrovství světa v Anglii. Medaile z mistrovství České republiky vozili dívky ale i chlapci pravidelně a strach naháněli svým soupeřům po celé republice.

Od roku 1980 – 2011 vybojovali na mistrovstvích ČR neuvěřitelných 328 medailí, z toho 139 zlatých, 99 stříbrných a 90 bronzových. Chrastavské zápasnice a zápasníci jsou známi na žíněnkách na Slovensku, v  Německu, Polsku, Dánsku, Norsku, Švédsku, Holandsku, Řecku, Itálii, Maďarsku, Bulharsku, Turecku, ve Slovinsku a Španělsku.

Dosažené výsledky ukazují, že oddíl Nelson TJ Spartak vždy reprezentoval Chrastavu čestně a důstojně. K dnešnímu dni má oddíl 42 členů a vyhlásil nábor chlapců a dívek od pěti let v řeckořímském zápasu a ve volném stylu. Tréninky probíhají v pondělí a pátek od 16:30 – 18:00 hodin ve sportovní hale. Kontakt na trenéra Aloise Stahoně ml. je 724 104 121 nebo e-mail: alois.stahon@seznam.cz.

Výstavu, na kterou jste srdečně zváni, můžete navštívit po celý týden a uvidíte na ní mimo jiné hlavně poháry, medaile, diplomy, novinové články a fotografie.

Jitka Marxová - infocentrum

 

60 let výročí založení oddílu zápasu v Chrastavě

 

V polovině roku 1952 založili pánové:

Alois Stahoň st., Josef Haloun, Jan Pařík, Jiří Janků a Jan Lukáš zápasnický oddíl pod hlavičkou Spartak TOTEX n. p.

Jan Lukáš byl zároveň prvním předsedou, rozhodčím a trenérem. V roce 1953 se už pod vedením Aloise Stahoně st. oddíl zapojil do krajských, republikových a federálních soutěží, kde dosahoval dobrých výsledků. Družstvo mužů, ve složení Volf, Borůvka, Stahoň, Těšínský, Janků, bratři Abrtové, Hrubeš vybojovalo postup na P ČSR. V dalších letech se družstvo Spartaku Chrastava sloučilo s družstvem Lokomotivy Liberec, kde pod vedením Jaroslava Trojana vybojovalo na Přeboru ČSR 3. místo v sestavě: Volf, Král, Stahoň, Janků, Pařík, Pacht, Krupička, Zvonař, Rosa, Nekvinda a Kisela. Následovaly medaile z Přeboru ČSR a ČSSR v soutěžích jednotlivců, o které se hlavně zasloužili Borůvka, Těšínský, bratři Abrtové, Blecha, Kirsch, Hnízdil, Špinka, Pelant a jiní. Poté se v dalších letech věnoval Alois Stahoň st. mládeži, a to více než dobře. Za svoji kariéru vychoval řadu výborných sportovců.

Jeho rukama prošli medailisté z P ČSR a ČSSR, např. Smožanica M.,Vlček, Průša, Kondruš, Stahoň Al. ml., Stahoň Rostislav, Neuman, Pecár, Novák Petr, Novák Jiří, Bartáček, Velagii, Valtr Václav, Valtr Ladislav, Žižka, Vondrášek, Chmelař, Lhota, Burian, Paleček, Tarant a další.

V roce 1986 jsem začal trenérskou kariéru pod vedením mého otce Aloise Stahoně st. Spolu jsme trénovali až do roku 1990, kdy otec ukončil svoji činnost v oddíle. Myslím si, že mu patří velké dík za to, co pro chrastavský oddíl a celý zápas vykonal.

V roce 1991 jsem založil i zápas ve volném stylu dívek. Dívky vnesly do našeho oddílu zdravou konkurenci, neboť v těch nejmenších kategoriích dokázaly leckdy

svého klučičího soupeře porazit. Zaměřil jsem se hlavně na práci těch nejmenších, (5 – 6 let), kteří nám dělali radost svými výsledky.

Ve stejném roce si poprvé družstvo seniorů vybojovalo, jako vítěz krajského mistrovství, účast ve 2. lize pro rok 1992. Ve složení: Cerman, Fialka, Kuzma, Hakl M., Hanuš, Paleček, Lhota, Landa, Stahoň Al., Stahoň Rost.,Vála, Žák, Šindelář a Švec obsadilo ve 2.lize 4.místo.

V roce 1993 pokračovalo družstvo mužů ve 2. lize ve složení: Cerman, Palát, Tajbr, Hakl M., Šimek, Hanuš, Paleček, Landa, Stahoň Rost., Vála, Novák P.,

Novák J., Šindelář, Synek a Stahoň M., kteří ve své skupině obsadili 4. místo a k boji o celkové 7. místo jsme z finančních důvodů nenastoupili. Konečné 8. místo

bylo pro nás zklamáním. Poté se družstvo rozpadlo. Ty nejlepší jsme pustili na hostování do Teplic, (Gomolák, Kraus, Hakl M., Kuzma), kde úspěšně bojovali v 1. lize. V dalších letech jsme naše nejlepší dorostence a muže pouštěli na hostování do 1. ligy, hlavně do Teplic, kde si vedli více než dobře.

V roce 1997 náš oddíl oslovil chomutovský podnikatel pan Berezniak, kterému neušly naše sportovní výsledky a zřídil u nás sportovní středisko s profesionálním trenérem, jímž jsem se stal já. Středisko Nelson začalo fungovat v srpnu 1997. Udělal se nábor nových členů, vybavil tělocvičnu novou žíněnkou, digitální váhou, cvičnými figurínami apod. Měli jsme vynikající podmínky a také jsme je dokázali prodat ve sportovních výsledcích. Každý měsíc pořádal minimálně jeden mezinárodní turnaj, na které jsme jezdili zdarma (min. 40 – 50 závodníků). Také jsme jeho turnaje většinou v soutěži družstev vyhrávali. Tento sen trval do února 2000, kdy pan Berezniak spolupráci ukončil, neboť se jeho firma dostala do finančních potíží. Bohužel po něm zůstaly jenom dluhy (nezaplacené faktury za dopravu, telefony, neuhrazený nájem sportovní haly a také nebyly uhrazeny faktury za mzdu trenéra apod.). Pochopitelně si také odvezl všechno sportovní vybavení . Po této zkušenosti jsme spadli na zem, zmenšili jsme čl. základnu a pokračovali jsme v úspěšném tažení za dalšími medailemi.

V roce 1998 si družstvo mužů opět vybojovalo účast ve 2 lize ,kterou jsme suverénně vyhráli. Nastupovali jsme v sestavě: Czomor, Gomolák, Kuzma, Kraus, Burian, Křenek, Landa, Žák L., Žák J., Kníže, Novák P., Novák J., Šimek a Švec.

Rok 1999 měl být vyvrcholením startu družstva seniorů v naší nejvyšší soutěži.

Bohužel se nám nepodařilo udržet kádr pohromadě a tak jsme se postupu vzdali a zůstali ve 2 lize.Tu jsme opět vyhráli a znovu si vybojovali postup do nejvyšší soutěže.

Rok 2000 jsme se konečně dočkali - jsme v 1. lize .

Nemohli jsme nakoupit posily, vsadili jsme na ,,srdíčko“, sice jsme bojovali, ale na lepší než 10. místo to nebylo. Z každé skupiny postupovala prvá tři mužstva, která se utkala o titul. Ostatní bojovala už jen o umístění s družstvy z druhé skupiny. My jsme na Teplice, Chomutov a Plzeň neměli, takže jsme skončili ve skupině na 5. místě. Poté jsme družstvo rozpustili, protože bez peněz se tato soutěž dělat nedá.

Zatím poslední sestava v 1. lize za náš oddíl :Gomolák, Czomor, Kraus, Kuzma, Burian, Hakl M., Drzymala, Hanzalík, Novák P., Novák J., Ježek, Vála, Šulc a Buřič.

Nejlepší medailové žně pro náš oddíl začali v roce 1994, kdy se začala prosazovat naše děvčata. Začala sbírat medaile na mistrovstvích ČR a brzy se tlačila i do reprezentace ČR. Nejúspěšnější mezi děvčaty byla Petra Pradeová, účastnice pěti juniorských šampionátů, kde její nejlepší umístění bylo 2 x 5. místo. Dalšími úspěšnými byla Iva Stahoňová, Šárka Stahoňová a Lucie Skálová, která se zúčastnila dvou šampionátů. Po jedné účasti si připsala Hana Fejfarová, Monika Krausová, Vendula Kleinhamplová, Šárka Sehnoutková a Petra Suchá. V chlapcích se zúčastnil jednoho šampionátu Lukáš Drzymala.

Jediné, co nám kazí radost byl fakt, že se nám nepodařilo vybojovat alespoň jednu medaili, i když v některých případech k tomu nebylo daleko.

V této době se výsledkově dařilo ještě Adéle Dítětové, Kateřině Kůtové, Lukáši Dlabolovi, Lukáši Hanušovi, Petru Šafaříkovi, Martinu Pernému, Lukáši Eiglovi, Pavlu Liškovi a dalším.

Nyní se mezi naše velké talenty řadí např. Holec Martin, Tarant Dominik, Popelínský Petr, Šefr Matěj, Košková Tereza, Culek Filip apod.

Mezi největší talenty našeho oddílu byli bratři Novákové, Petr a Michal. Svůj talent měli možnost rozvíjet v TSM v Havlíčkově Brodě a nyní se už připravují ve vrcholovém středisku v Olympu Praha. Letošní rok pro ně bude moc důležitý, protože se budou pokoušet na třech kvalifikačních turnajích o postup na OH do Londýna. Držíme palce!

Na závěr bychom se chtěli pochlubit , že se nám podařilo od roku 1980 – 2011 vybojovat na mistrovstvích České republiky 328 medailí, 139 MISTR ČR - 99 stříbrných - 90 bronzových medailí

Na těchto medailích se podílelo celkem 94 zápasníků a zápasnic.

Chrastava 30. ledna 2012 Alois Stahoň, předseda oddílu zápasu

Medaile na M ČR – 1980 - 2011

 

Jméno

celkem

zlato

stříbro

bronz

1)

Bartáček Jiří

2

 

1

1

2)

Tajbr Miroslav

1

   

1

3)

Novák Petr st.

6

1

2

3

4)

Novák Jiří

1

 

1

 

5)

Valtr Václav

1

 

1

 

6)

Velagyi Petr

1

   

1

7)

Valtr Ladislav

1

 

1

 

8)

Lhota David

7

2

2

3

9)

Paleček Martin

2

 

1

1

10)

Tarant Tomáš

1

1

   

11)

Jindra Pavel

2

 

1

1

12)

Kuzma Tomáš

8

1

2

5

13)

Hakl Martin

6

1

4

1

14)

Gomolák Tomáš

3

2

 

1

15)

Daňko Miroslav

1

 

1

 

16)

Daňko Martin

6

1

3

2

17)

Vála David

3

 

1

2

18)

Kraus Petr

9

3

3

3

19)

Krausová Monika

7

7

   

20)

Stahoň Miroslav

1

   

1

21)

Fejfarová Hana

6

5

1

 

22)

Pradeová Petra

18

9

6

3

23)

Bečvářová Markéta

3

1

2

 

24)

Bílková Kateřina

1

1

   

25)

Sehnoutková Šárka

6

4

1

1

26)

Skálová Lucie

8

6

2

 

27)

Sehnoutka Martin

3

1

1

1

28)

Bejrová Markéta

3

 

2

1

29)

Mulač Václav

2

 

2

 

30)

Drzymala Lukáš

8

1

2

5

31)

Stahoňová Ivana

8

4

2

2

32)

Kleinhamplová Vendula

7

6

1

 

33)

Dítětová Adéla

7

3

2

2

34)

Stahoňová Šárka

10

7

2

1

35)

Perná Kateřina

2

1

1

 

36)

Dlabola Lukáš

8

4

3

1

37)

Perný Martin

6

2

3

1

38)

Šafařík Petr

6

 

4

2

39)

Hanuš Lukáš

7

1

1

5

40)

Liška Pavel

5

3

 

2

41)

Fejfar Miroslav

1

 

1

 

42)

Kůtová Kateřina

18

10

4

4

43)

Lišková Marcela

1

   

1

44)

Čiháčková Petra

1

   

1

45)

Suchá Petra

8

3

2

3

46)

Marxová Iveta

1

   

1

47)

Eigl Lukáš

5

1

1

3

48)

Burian Petr

2

 

1

1

49)

Mrkvička Robert

1

1

   

50)

Půčala Viktor

1

 

1

 

51)

Třísková Tereza

3

 

1

2

52)

Vojtěchová Šárka

2

1

1

 

53)

Marková Barbora

1

 

1

 

54)

Šafaříková Veronika

1

   

1

55)

Novák Petr ml.

7

7

   

56)

Novák Michal

4

3

1

 

57)

Velechovská Jana

3

1

1

1

58)

Dvořáková Eliška

11

5

6

 

59)

Paur Milan

1

   

1

60)

Cinibulk Jan

1

 

1

 

61)

Pálová Nikola

1

 

1

 

62)

Dvořák Pavel

1

   

1

63)

Myslikovjanová Adéla

1

1

   

64)

Tvrzníková Karina

4

3

1

 

65)

Svatoňová Barbora

1

1

   

66)

Kurimská Pavla

3

3

   

67)

Málková Miluše

2

1

 

1

68)

Holinská Denisa

1

1

   

69)

Vávrová Zuzana

3

2

1

 

70)

Mužák Jiří

5

2

1

2

71)

Havlíček Tomáš

1

 

1

 

72)

Kudláčková Kateřina

1

 

1

 

73)

Šimonová Lucie

1

1

   

74)

Nováková Nikola

2

2

   

75)

Šimonová Kateřina

1

1

   

76)

Loudová Petra

1

 

1

 

77)

Zsiga Dominik

1

1

   

78)

Trdla Tomáš

1

 

1

 

79)

Švecová Kateřina

1

 

1

 

80)

Šmídová Markéta

1

 

1

 

81)

Janů Marie

2

1

1

 

82)

Šmídová Kateřina

3

1

1

1

83)

Popelínský Petr

4

1

 

3

84)

Holec Jakub

2

 

1

1

85)

Zajíček Ladislav

1

   

1

86)

Vacek Jan

1

   

1

87)

Zajíček Martin

1

   

1

88)

Kučera Tomáš

1

   

1

89)

Tarant Dominik

3

2

 

1

90)

Myslikovjan Dan

1

   

1

91)

Holec Martin

4

2

 

2

92)

Tvrzníková Martina

1

1

   

93)

Šefr Matěj

2

2

   

94)

Velechovská Kateřina

1

   

1

 

medaile na M ČR za 1 rok

celkem

zlato

stříbro

bronz

 

1980

1

   

1

 

1981

4

 

2

2

 

1082

5

1

3

1

 

1983

2

 

1

1

 

1084

1

   

1

 

1985

/

/

/

/

 

1986

3

 

1

2

 

1987

5

1

3

1

 

1988

5

3

1

1

 

1989

6

2

1

3

 

1990

5

1

3

1

 

1991

3

 

1

2

 

1992

6

1

2

3

 

1993

3

1

2

 
 

1994

15

6

4

5

 

1995

13

7

4

2

 

1996

15

6

5

4

 

1997

23

14

3

6

 

1998

29

15

5

9

 

1999

23

10

10

3

 

2000

20

5

9

6

 

2001

18

6

6

6

 

2002

26

15

5

6

 

2003

26

17

6

3

 

2004

15

7

5

3

 

2005

6

1

4

1

 

2006

13

4

4

5

 

2007

9

3

5

1

 

2008

5

1

1

3

 

2009

5

1

2

2

 

2010

9

6

 

3

 

2011

8

5

 

3

celkem 327 139 98 90