Výstava prací žáků Střední uměleckoprůmyslové školy

foto z výstavy

 videa TV Chrastava:        vernisáž výstavy    návštěva  školy v Železném Brodu    

  fotogalerie


První listopadové pondělí proběhla v městské galerii vernisáž, která zahájila zajímavou výstavu pod názvem 
„Design – Originalita – Sklo“. Výstavu připravil Společenský klub Chrastava se Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou Železný Brod.
Jedná se o práce žáků této školy a návštěvníci se mohou seznámit i s dlouhou historií SUPŠS. Škola byla založena v roce 1920 pro podporu a rozvoj sklářského průmyslu, jako první česká škola. U zrodu stáli mladí profesoři z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Od tohoto počátku až do dneška se stalo pro školu hlavním posláním vychovávat řemeslně zdatné, umělecky erudované sklářské odborníky, schopné hledat nové možnosti zpracování skla ve spojení s vývojem technologií, kteří budou neustále zvyšovat věhlas českého sklářství. Za dobu trvání školy se vyvinula její současná podoba do sedmi řemeslných oddělení výtvarné větve a jedna větev technologická. Vzešla odtud dlouhá řada významných sklářů a výtvarníků. Učilo zde a vedlo tuto školu mnoho významných osobností. Současná snaha školy je sledování kulturního a světového dění a začleňování se do něho, aby pokračovala a dále se vyvíjela tradice sklářských řemesel.
Špičkově vybavené učebny umožňují designování výrobků v 3D programech. Nejlepší studenti se každoročně účastní mezinárodních sklářských workshopů, sympozií uměleckých škol nebo své práce prezentují na výstavách v České republice a v zahraničí. 

Na vernisáži přivítal všechny přítomné vedoucí Společenského klubu Bc. Pavel Urban, za Město Chrastava se zúčastnila místostarostka Zita Václavíková a SUPŠS Železný Brod zastupovala ředitelka školy Akad. soch. Zdeňka Laštovičková a MgA. Martin Hlubuček. 
Na výstavě jsou zastoupeny oddělení rytého skla, hutně tvarovaného skla, skleněné figurky, malované sklo, broušené sklo a obor produktový design. Uvidíte zde vázy, mísu, talíř, lampu, figurky, strom života a jiné.
Součástí této ojedinělé výstavy je i prodej publikací „100% SKLO“ a katalogů SUPŠS v Železném Brodě.
Jako vhodný dárek pod stromeček může být zakoupení skleněného zvířátka nebo těžítka, které tato škola také nabízí. Cena se pohybuje od 70,- Kč do 180,- Kč. Výstavu 
„Design – Originalita - Sklo“ lze navštívit denně od 9.00 – 12.00 a od 13.00 – 16.00 hod. až do 28. listopadu 2012.


J. Marxová