Obnova zeleně v Chrastavě

video TV Chrastava    fotogalerie

Rádi bychom vás touto cestou informovali o nových výsadbách dřevin a keřů, které byly realizovány koncem roku 2011 a začátkem roku 2012. Většina z dřevin, které jsou k vidění v centru Chrastavy pocházejí z lesních bioškolek Spolku přátel přírody Čmelák z Liberce. Na podzim 2011 bylo vysázeno za podpory společnosti KPMG a ve spolupráci se spolkem mladých chrastaváků Chasa asi 50 nových vzrostlých stromů před „Kovákem“ a podél panelové cesty od Penny na Střelecký Vrch. Jde zejména o jilmy horské, buky lesní a javory klen a mléč. Na jaře 2012 přišel Čmelák s další nabídkou výsadby, a to tentokrát zaměřené i na ekovýchovné akce s tím spojené. Děti z chrastavských školek a škol se tedy mohou nejen těšit z nových stromů ve svém okolí, ale také se dozví něco málo o tom, co vůbec obnáší být stromem a jak se k němu patřičně chovat.

Další nemalý počin proběhl podél nově vybudované silnice na Vísku na podzim 2011. Zde bylo v aleji vysazeno 50 ks jeřábů ptačích, financovaných z Grantového fondu Libereckého kraje - Program ochrany přírody a krajiny v celkové hodnotě 52 tis. Kč. Město Chrastava se podílelo na celé akci nákladem 12 tis. Kč.

Mrzuté je na celé věci to, že i v Chrastavě se najdou lidé, kterým jejich nevychovanost, lhostejnost a krátkozrakost nedovolují plně ocenit snahu jiných lidí o zvelebení města a stromy poškozují, vytrhávají a lámou.

Aktuálně uvádíme, že vzhledem ke značným poryvům větru začátkem tohoto týdne došlo k olámání a pádu větví na mnoha místech po Chrastavě. Nejakutnější případy (vejmutovky za Perseem, ulice Pobřežní, atd.) byly řešeny během pondělka 21.5.2012 ve spolupráci se SDH Chrastava.

V této souvislosti je třeba podotknout, že každý by měl při takto značných poryvech větru dbát své osobní bezpečnosti a pohybovat se pod stromy s maximální obezřetností.

Bc. Martin Spáčil - referent územní správy