Černý den – před 3/4 století – stále varuje

Okno se starostou   

video TV Chrastava

Je tomu 3/4 století, kdy po Mnichovské zradě v noci z 29. na 30. září 1938 vstoupila jedna z největších zrůd v dějinách lidstva Adolf Hitler dne 6. října 1938 na chrastavskou půdu. Chrastava se tak stala na dlouhých 6 let součástí zločinné třetí říše. Tento černý den v historii Chrastavy je zachycen na filmovém dokumentu. Budiž nám varováním, aby se již nikdy více nic podobného neopakovalo. Je to již 3/4 století a přesto z dokumentu stále mrazí. Dovolte mi, abych se i jménem všech obyvatel současné moderní Chrastavy poklonil v hluboké úctě všem těm, kteří nás dostali z okovů nacismu a hitlerovského Německa, všem těm, kteří za naši svobodu obětovali své životy.

 

Klasik praví, že ten, kdo se nepoučil z minulosti, ten je odsouzen k jejímu opakování. Věřím, že my, přes všechny peripetie současné doby, jsme se poučili a historie našeho nejhloubějšího ponížení se již nebude nikdy opakovat a Chrastava zůstane navždy česká.


V Chrastavě dne 2. října 2013 Michael Canov, starosta města

 

Dodatek: I přímo na katastru tehdy německé Chrastavy umíraly oběti hitlerovského řádění. Na hranici Bílého Kostela a Chrastavy byl zřízen lágr pro mladé židovky především z Francie, Polska a Nizozemí. Lágr, ve kterém, jak dokazuje reportáž Stanislava Motla, působila i další z největších lidských zrůd Josef Mengele. Ty dívky, které lágr přežily, navštívily po 50 letech od osvobození Chrastavu. Bylo to 10. května 1995 a pro návštěvnice bylo dokonce vydáno speciální vydání chrastavských listů ve francoužštině. Na budově muzea na památku všech obětí i všech přeživších dívek odhalena velká pamětní deska ve francoužštině a v češtině. Návštěva byla zaznamenána v Chrastavských listech 6/1995.