Entomofagie, aneb velký hmyzí večer

video TV Chrastava     fotogalerie 

Ve čtvrtek 16.5.2013 proběhla v sále Centra volnočasových aktivit netradiční akce. Z Brna k nám totiž dorazili přední český „hmyzí“ kuchař Milan Václavík s kolegou Davidem Švejnohou, kterého si možná pamatujete z našeho zimního přednáškového „seriálu“ Videoglobus.

Kulinářského večera s názvem Tajemství hmyzích specialit se zúčastnilo 61 degustátorů z řad široké veřejnosti, a to jak z  Chrastavy, tak Liberce a okolí. Na připraveném stole bylo nachystáno vše potřebné k přípravě pokrmů, od pánviček, koření, másla, až po hlavní aktéry večera, tedy červy, cvrčky, sarančata a šváby. V průběhu večera se podávalo celkem šest chodů, vždy s podrobným výkladem o jednotlivém druhu hmyzu a celá příprava samozřejmě probíhala před zraky zúčastněných. První chod byl listový salát s restovanými moučnými červy, dále se podávali cvrčci na másle, zophobas (velký moučný červ) na chilli, grilované saranče, šváb v těstíčku (pro odvážné i bez těstíčka) a na závěr sladká tečka v podobě perníku s rybízem a sušenými cvrčky.

V průběhu akce se hosté mohli zeptat na cokoliv z tajů hmyzí kuchyně a pánové Václavík a Švejnoha velice ochotně všechny dotazy zodpovídali. Myslím, že budu mluvit za celé osazenstvo, když povím, že akce byla velmi vydařená, ochutnávka opravdu výborná a přednáška a ukázky zajímavé i poučné.

Pánům Václavíkovi a Švejnohovi děkuji za jedinečnou akci a hostům za odvahu zkusit něco nového.

 

 Bc. Kateřina Králová, referent Společenského klubu