Premiér Jiří Rusnok navštívil Chrastavu

fotogalerie  video TV Chrastava

V pátek 8. listopadu 2013 Chrastavu navštívil premiér České republiky Jiří Rusnok v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Cílem návštěvy pana premiéra byla především kontrola, zda popovodňové opravy krajských komunikací v Chrastavě, na které Libereckému kraji přispěl stát, probíhají tak, jak mají. Pan hejtman současně jednal s premiérem o tom, zda by nebylo možné podíl státu navýšit. Na opravu první části krajských komunikací, která se v současnosti již realizuje, přispěl stát Libereckému kraji 50 % (mj. Chrastava I), na opravy druhé části, která se bude realizovat v příštím a přespříštím roce, 85 % (mimo jiné Chrastava II a Vítkov). Pan hejtman usiloval o možné navýšení státní dotace právě té první části, protože nároky na krajský rozpočet jsou mimořádně velké.

Přivítání pana premiéra proběhlo na budovaném úseku Frýdlantské ulice na hranici s Novou Vsí, kde si pan premiér mohl přímo na stavbě ověřit průběh prací. Druhá zastávka (spojená současně s prohlídkou náměstí) pak následovala u secesního mostu.

Omlouváme se občanům, že jsme je neinformovali o návštěvě pana premiéra předem a oni tak přišli o možnost se s panem premiérem setkat osobně. Bylo to způsobeno jednak ryze pracovním charakterem návštěvy, jednak tím, že návštěva byla velmi krátká (cca 35 minut včetně první zastávky a prohlídky komunikací a Jeřice od Nové Vsi) a jednak tím, že její potvrzení jsme obdrželi až den předem. Věřme však, že návštěva přinesla Libereckému kraji další prostředky na opravy krajských komunikací včetně těch na katastru našeho města.

Osobně mě potěšil krásný a cenný dárek, který jsem od pana premiéra obdržel. Pamětní stříbrná medaile s vyobrazením Pražského hradu na straně jedné a korunovačních klenotů na straně druhé. Protože dárek od pana premiéra považuji za dárek občanům našeho města, bude tento k nahlédnutí a prohlédnutí trvale vystaven v městském muzeu.

 

V Chrastavě dne 11.11.2013 Ing. Michael Canov, starosta

 

Vláda České republiky: 08.11.2013 Premiér navštívil Liberecký kraj

Liberecký kraj: 10.11.2013 Premiér Jiří Rusnok navštívil Chrastavu a VÚTS Liberec

televize RTM: 11.11.2013 reportáž

 

Návštěvy premiérů v Chrastavě:

08.08.2010 Audio z návštěvy čelních představitelů státu (včetně premiéra Nečase) den po povodních

17.04.2013 Návštěva bývalého premiéra Jiřího Paroubka

30.03.2002 Návštěva vícepremiéra (pozdějšího premiéra) Vladimíra Špidly - zde na stranách 16 a 17 Chrastavských listů 5/2002 je též informace z návštěvy Chrastavy tehdejších ministrů Pavla Rychetského (pozdější předseda Ústavního soudu, kterým je dodnes) , Stanislava Grosse (pozdější premiér) a Karla Březiny z 10. dubna 2002