Dřevořezby a Indiánská řemesla

video TV Chrastava   fotogalerie


V posledním zářijovém pondělí v odpoledních hodinách patřilo městské muzeum vernisáži, která zahájila říjnovou výstavu. Tentokrát se představují dva vystavovatelé – otec a syn. V chrastavské galerii můžete spatřit „DŘEVOŘEZBY“ Františka Vydry a „INDIÁNSKÁ ŘEMESLA“ Ivana Vydry. Úvodní slovo na vernisáži pronesl starosta Michael Canov a poté promluvili oba vystavovatelé. Vernisáž zpestřil svým příjemným vystoupením písničkář Roman Bobřík Piroch, kamarád Ivana.


PhDr. František Vydra se narodil 4. 11. 1933 v Branově na Křivoklátsku. V roce 1948 se přistěhovali do Chrastavy. Studoval na gymnáziu a při zaměstnání vystudoval Vysokou pedagogickou školu v Praze a pokračoval dál na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. V roce 1987 složil rigorózní zkoušky a obhájil tak titul doktor filozofie. Většina z nás ho zná jako učitele zdejší ZŠ, později středoškolského profesora, zakladatele SPHMCH, vedoucího a průvodce městského muzea, organizátora přednášek o historii Chrastavy, kronikáře a dá se říci, že i spisovatele. Od dětství velmi rád maloval. Asi před 15 lety vyzkoušel jiný způsob výtvarného projevu a tím jsou dřevořezby. Na výstavě jich můžete vidět 14 kusů různých velikostí a námětů. Další má doma a mnoho jich rozdal. Všechny jsou z lipového dřeva a jejich vytváření vyžaduje značnou trpělivost. Jedná se o dlouhé hodiny mravenčí práce – často i třicet hodin tvoření. Jak nám p. Vydra sdělil, mezi jeho nejoblíbenější patří Vodník a Symbol štěstí. Pan Vydra má samozřejmě i jiné zájmy. Patří k nim historie, jazyky, psaní, cestování. Ale jeho největší láskou jsou Lužičtí Srbové. Jejich jazyk má natolik rád, že sestavil i česko-lužický slovník, který vydal, stejně jako dvě publikace o dějinách a folklóru tohoto nejmenšího slovanského národa. Zároveň přispívá i do jejich novin a časopisů.
Podílel se také na vydání několika knih a publikací nejen o Chrastavě, ale i okolních obcí. Pravidelně po mnoho let píše do Chrastavských listů a bulletinu SPHMCH.


Ivan Vydra, jeho mladší syn, se narodil v roce 1966 a celý život žije v Chrastavě. Láska k přírodě jej dovedla k trampingu a skautingu. Intenzivně se zajímá o původní obyvatele Ameriky. Studuje život a životní styl, tradiční řemesla a pohled na svět severoamerických indiánů Plání. Pětkrát navštívil USA a mezi indiány v Montaně, Wyomingu, Jižní Dakotě a Coloradu strávil více než tři měsíce. Má řadu přátel mezi severoamerickými indiány v USA a Kanadě. Někteří dokonce několikrát navštívili i Chrastavu.
Ivan Jelen Vydra táboří v týpí ve stylu experimentální archeologie, tzv. living history. V týpí sám či s rodinou protábořil postupně více jak dva roky. Své dvě děti vede také ke vztahu k přírodě a zvířatům, zejména ke koním. 
Osmnáct let vydává celostátní euroindiánský časopis „Poselství světa v kruhu“. Aktivně podporuje akce „českých indiánů“ a zúčastňuje se smysluplných protestů proti útlaku původních obyvatel Ameriky. Je jedním ze zakladatelů tzv. české „Big Foot Ride“, vzpomínkové jízdy na padlé indiány v masakru u Wounded Knee, jehož první ročníky se konaly v okolí Chrastavy. Mezi Ivanovy další zájmy patří orientační běh, jízda na koni, hudba, vysokohorská turistika, kreslení, psaní, místní historie. Je členem SPHMCH. Na výstavě si můžete prohlédnout mokasíny, týpí tašku a truhlu, dýmky, pouzdra na nože a jiné zajímavé předměty. Na tuto ojedinělou výstavu jste srdečně zváni do městské galerie do 28. října 2013. 

J. Marxová