Bílý Kostel nad Nisou slavil 120. výročí své školy

 fotogalerie    krátká reportáž TV Chrastava   celá reportáž TV Chrastava

V sobotu 6. září 2014 slavil Bílý Kostel nad Nisou 120. výročí své školy.  Měl jsem tu čest, že mě kolega starosta Bílého Kostela n. N. na tyto oslavy pozval  a mohl jsem alespoň část těchto oslav osobně absolvovat.  Ředitelka bílokostelecké školy (a místostarostka Bílého Kostela n. N. v jedné osobě)  Mgr. Irena Kostelencová pozvala na tyto oslavy i všechny někdejší pedagogy a já byl rád svědkem ocenění Chrastavanů manželů Aleny a PhDr. Františka Vydrových (kteří v Bílém Kostele n. N. začínali svoji dlouholetou pedagogickou činnost), které obdrželi na podiu před bílokosteleckou veřejností. Ostatně to, že bílokostelecká škola má dlouhodobě výborný zvuk a pověst, mohou potvrdit prakticky všichni chrastavští pedagogové, neboť děti z Bílého Kostela n. N. po absolvování tamní školy přecházejí na druhý stupeň do Chrastavy. Mohu to potvrdit i já osobně z doby svého pedagogického působení na chrastavské základní škole, kde jsem též přebíral řadu velmi dobře připravených dětí z Bílého Kostela n. N.   

Zde si dovoluji vsunout malou osobní vsuvku. V roce 1988 se stal mým žákem absolvent bílokostelecké školy zvídavý žáček šesté třídy Jiří Formánek (který proslul již jako třeťák, když chtěl zkoušet tehdejšího studenta pedagogické fakulty na praxi v Bílém Kostele Aleše Trpišovského, jestli vůbec něco umí). Ani jeden z nás tehdy netušil, jaké pouto se mezi námi následujícími léty vytvoří. Nejen, že jsem Jiřího učil chemii a fyzice na celém 2. stupni základky, ale následoval jsem ho i v přestupu na Gymnázium Jeronýmova, kde jsem ho (k jeho velké radosti) opět vyučoval chemii.  On pak následoval mě úspěšným studiem na Vysoké škole chemicko-technologické a stali se z nás kolegové chemičtí inženýři. Nakonec mě Jiří v roce 2006 následoval i do funkce starosty a jsme již tak 8 let kolegové starostové obcí, které k sobě měly vždy velmi blízko Bílého Kostela n. N. a Chrastavy. 

Otevření multifunkčního hřiště

Od vedení obce dostala škola ke svému 120. výročí i nádherný dárek. A sice multifunkční hřiště. K pobavení četných diváků nasadil starosta Jiří Formánek do otevíracího závodu šestičlenných štafet nejen závoduchtivé děti, ale i štafetu složenou kromě něj samého i z hejtmana, faráře, místostarostky Chotyně, ředitelky školy a mé maličkosti. Moc se tímto veřejně omlouvám, že jsem způsobil prohru svého týmu (po prozkoumání cílové fotografie).

Oslavy trvaly až do noci

Oslavy 120. výročí školy trvaly v doprovodném kulturním programu přes půlnoc. Zúčastnilo se jich i mnoho Chrastavanů a také Tv Chrastava .  Ať se ve spřáteleném Bílém Kostele n. N. vše daří i nadále.

 

V Chrastavě dne 08.09.2014                                                            Michael Canov, starosta

 

Média:

08.09.2014 Liberecký kraj Bílokosteláčci zvítězili při oslavách výročí školy, porazili starosty, hejtmana i faráře