Dvacet let ve vedení města a čtyři přede mnou

           Okno se starostou ....viz. okénko starosty

Není možné to neslyšet. Valí se to z celé země a ze všech stran. Změna, změna, změna, za každou cenu změna. O to větší radost jsem měl, že v našem městě zvítězila stabilita a zájem na dalším kontinuálním rozvoji města, radost z toho, že módní výkřiky o změně pro změnu u nás neměly šanci. Měl jsem nelíčenou a obrovskou radost z toho, že i po dvaceti letech mého působení v čele radnice jsem uspěl, a to dokonce s rekordní 61 % podporou (1098 křížků u 1806 voličů).

Koneckonců v našem partnerském městě Eichstätt, které bylo vyhodnoceno jako nejhezčí město pro život v celém Německu, zvolili v roce 2012 teprve čtvrtého primátora od roku 1950. I v našem polském partnerském městě Lwówek Śląski je starosta ve funkci dlouhodobě (od roku 2002).

A protože uspěla i celá volební strana, kterou reprezentuji, a protože jsme našli i spolehlivého koaličního partnera a protože jsem dostal důvěru i od části dalších zastupitelů, byl jsem v pondělí 3. listopadu 2014 zvolen pošesté do nejužšího vedení města Chrastava z toho počtvrté starostou. Při této příležitosti si dovoluji krátký historický exkurz svého působení ve vedení města Chrastava.

Po revoluci roku 1989 jsem působil v Chrastavě v občanském fóru. Na jaře roku 1990 jsem vedl občanské fórum při zasedání v městském kině, kdy byl do čela města účastníky v sále zvolen JUDr.Otakar Letovský a Ing. Jindřich Fadrhonc. Na podzim roku 1990 jsem za občanské fórum připravoval kandidátku do prvních svobodných voleb (po kterých se stal starostou Ing. Josef Vyhnánek a místostarostou Mgr. Petr Medřický), sám jsem však nekandidoval.

Kandidoval jsem poprvé v roce 1994 a po volbách se stal místostarostou starosty Petra Medřického. Tato situace se opakovala i v roce 1998 a tak jsem pod Petrovým vedením strávil osm zajímavých let do roku 2002. V roce 2002 jsem se stal poprvé starostou. Místostarostou se stal pan Miloslav Pilař. I zde se situace opakovala i v dalších volbách v roce 2006 a tak jsem s kolegou Miloslavem Pilařem v nejužším vedení strávil taktéž osm zajímavých let zakončených hrůznou povodní v roce 2010. Nyní se zdá, že se osmičkový cyklus stálosti nejužšího vedení města bude opakovat. V roce 2010, kdy jsem byl zvolen potřetí starostou, byla místostarostkou zvolena paní Zita Václavíková. A protože se situace nyní v roce 2014 opakovala, bude nám snad dopřána společná práce v nejužším vedení až do roku 2018.

Vážení občané Chrastavy, vážení kolegové zastupitelé, při vědomí toho, že jsem byl již pošesté zvolen do nejužšího vedení města, musím Vám všem velmi poděkovat za důvěru. Jsem připraven pracovat další čtyři roky pro Chrastavu a pro Chrastavany.  

Chrastava 05.11.2014 Ing. Michael Canov, starosta