Jarní výlety KČT Chrastava

Klub českých turistů uspořádal tradičně několik jarních výletů.

Při prvním jsme v sobotu 3. května 2014 vyrazili na Českolipsko. Naplánovali jsme trasu Verneřice – Bobří soutěska – Kravaře – Česká Lípa. Za pošmourného počasí jsme se z obce Verneřice napojili na Bobří soutěsku, která vede krásným údolím Bobřího potoka. Jedná se vlastně o přírodní památku, která je chráněná již od roku 1968. Cesta je opravdu romantická a zajímavá. Je stále se na co dívat – na čedičové skály, černou vodu Bobřího potoka, vodopády, různá zákoutí a splávky, na chladnomilnou i teplomilnou květenu. Přes vodu vede řada dřevěných lávek, ale místy je cesta nad potokem dost blátivá a kluzká.

Dostali jsme se do Janovic, kde je většina domů roubených a vesnice je vyhlášená jako Vesnická památková rezervace lidové architektury. Odtud jsme došli do Kravař, kde většina z nás navštívila Víseckou rychtu s expozicí lidového bydlení a řemesel severních Čech.

Do současné podoby nechal rychtu přestavět roku 1797 Jan Václav Kern a patří k jedněm z největších roubených staveb v Čechách. Na náměstí s pozoruhodným trojúhelníkovým tvarem jsme se podívali na kostel Narození Panny Marie, zdobený bohatými okenními vitrážemi, a na Mariánský sloup. Při zpáteční cestě jsme minuli kopec Ronov se stejnojmennou zříceninou ze 14. stol. Poslední zastávkou byla Česká Lípa. Tady jsme si chtěli prohlédnout Vodní hrad Lipý z 2. pol. 13. stol. a Centrum textilního tisku. Zrovna se tu ale konal Majáles a tak se bohužel neprovázelo, což některé z nás zamrzelo. I tak ale jsme přijeli domů spokojeni.

video M.Hrdlička

Druhý autobusový výlet se uskutečnil ve čtvrtek 15. května 2014 do Šluknovského výběžku, konkrétně do Mikulášovic na dvě rozhledny a do Rumburka. Ani tentokrát nám moc počasí nepřálo. První zastávka byla v Mikulášovicích v Mikovu, kde jsme navštívili Muzeum nožířské tradice a někteří si udělali radost zakoupením nože nebo nůžek. I když začalo pršet, více jak polovina se nás vydala na rozhlednu Tanečnice, která se vypíná ve výšce 598 m. n. m. Jedná se o osmibokou kamennou stavbu, která byla zpřístupněna v roce 1905. Rozhledna je vysoká 26 m a vede na ni 138 schodů. Mlha nám neumožnila se pokochat výhledem do dálky, ale při zpáteční cestě nás sluníčko několikrát pozdravilo. Z Mikulášovic jsme se přiblížili do obce Panský pod Vlčí horu. I na tuto rozhlednu jsme si vyšlápli. Nachází se na čedičových skalách ve výšce 581 m. n. m., dokončena byla v roce 1889 a vede na ni 64 schodů. Odtud jsme ještě zajeli do Rumburku, kde mnozí z nás zašli na prohlídku Kapucínského kláštera a Loretánské kaple s Černou Madonou.

video M.Hrdlička

Tím jsme završili tento výletní den a těšíme se na poslední jarní výlet, který se uskuteční v sobotu 31. 5. 2014. Pojedeme na Říp, pěšky dojdeme do Roudnice nad Labem a při zpáteční cestě je ještě v plánu zastávka v Mělníku. Našich výletů se mohou zúčastnit i nečlenové KČT. Na podzim chystáme týdenní dovolenou do Bílých Karpat, kousek od Valašských Klobouk. Sezónu ukončíme 20. září 2014 na akci „Údolím dvou řek“ s návštěvou hradu Navarov. OKČT Semily pořádá oslavy 100 let Palackého stezky a 105 let Riegrovy stezky.

Všem turistům i neturistům, chodcům i cyklistům přejeme nádherné léto, krásné zážitky z cest, příjemné setkávání s novými lidmi, mnoho spokojenosti při putování a hodně našlapaných kilometrů.

za KČT J. Marxová