Transbordér po generální rekonstrukci

   video TV Chrastava  

Turistická atrakce transbordér, kterým se naše město pyšní jako jediné v České republice a je jedním ze dvou minimálně v celé Evropě, ne-li světě, a který je umístěn přes Lužickou Nisu na hranici s Libercem v osadě Kolonka v Andělské Hoře, podstoupil generální rekonstrukci (včetně nových ochranných prvků). Při příležitosti jeho opětovného otevření přinášíme alespoň základní informaci o jeho autorovi, prof. arch. Martinu Rajnišovi, který je mimořádnou osobností české a evropské architektury.

Dle wikipedie:
Prof. arch. Martin Rajniš (* 16. květen 1944, Praha) je český architekt a urbanista, spoluzakladatel České komory architektů, společnosti Teratekton a České větroplavební společnosti MRAK. Mezi veřejností je známý hlavně jako autor nové Poštovny na Sněžce.

Martin Rajniš vystudoval v letech 1962-69 Fakultu architektury ČVUT a dvouleté postgraduální studium na AVU (prof. Cubr). Po škole nastoupil do liberecké „školky architektury“ architekta Miroslava Masáka a Karla Hubáčka při ateliéru SIAL, kde setrval do roku 1979.

Roku 1986 založil DA studio a v letech 2003-05 pracoval ve společném ateliéru H.R.A. spolu s Patrikem Hoffmanem. Později založil ateliér E-M.R.A.K.

V letech 1990–97 působil jako profesor architektury na VŠUP v Praze a jako soudce soudu České komory architektů.

Vybrané dílo:
1975 Obchodní dům Máj na Národní třídě v Praze (spolu s J. Eislerem a M. Masákem)
1986 Pavilón „Dějiny dopravy“ na Světové výstavě EXPO ve Vancouveru
V 90. letech spolupracoval na velkých developerských projektech (např. Nový Smíchov v Praze)
1996 Továrna fy Sipral, Praha (spolu se Stanislavem Fialou) – obdržela Cenu primátora hl. m. Prahy za mimořádně kvalitní architektonické dílo
2001 „Vejminek“ – dům pro Pavla Štechu, Černošice
2004 SSBS / Prototyp W02, Praha
2006 Věž Scholzberg (aneb vertikální sklad dřeva s kontrolním schodištěm ve tvaru věže), Horní Maxov
2006 Stodola v Krňanech
2007 „Česká poštovna“ na Sněžce (spolu s Patrikem Hoffmanem)
2008 Rozhledna „Bára“ u Chrudimi – krátce po dostavění se ve větru zřítila a byla postavena znovu, dle vylepšeného projektu
2010 Transbordér v Chrastavě
2011 Lesovna (fořtovna) na „Flekačkách“ u Písku
2012 Maják Járy Cimrmana v Příchovicích

 

 Kde se vzal, tu se vzal stánek s občerstvením

Místo, kde před povodní byla taková houština, že měl nezasvěcený problém najít místo s původní lávkou, je nyní nejen prosvětleno, ale transbordér nalákal tolik turistů, že jen pár metrů od něj, kde se vzal, tu se vzal stánek s občerstvením. Vedou ho pánové z Bílého Kostela nad Nisou a turisté - jak pěší tak cyklisté, jistě nepohrdnou možností občerstvení s možností posezení. Snad se stánku bude v symbióze s transbordérem dařit a zůstane v provozu dlouhodobě.

 

V Chrastavě dne 26. května 2014 Ing. Michael Canov, starosta

 

Článek související:
10.10.2010 Transbordér