Se zármutkem v srdci oznamujeme



 

Se zármutkem v srdci oznamujeme,.. neoznamujeme. Svěřujeme se, tiše sdělujeme všem okolo smutnou zprávu, že náš společný svět opustil pan Josef Franc. Pepik Franc, náš přítel a kamarád. Pan Josef Franc, jeden z velkých lesníků našeho kraje. Celoživotní přítel a ochránce, pěstitel a vychovavatel lesa.


Péče o velký Ještědský les byla jeho celoživotní profesní prací, zálibou, starostí i radostí. Podíváme-li se na rozlehlé lesní porosty táhnoucí se od Hodkovic nad Mohelkou Ještědským hřbetem přes Kryštofovy hřbety a dále na západ k Jitravě a Rynolticím, můžeme si být jisti, že téměř polovinu těchto porostů za svého profesního života od malých sazenic zakládal, prakticky všechny vychovával a ochraňoval . Pro lesy, které byly po r. 1989 vráceny městu Chrastava bylo požehnáním, že o ně od r. 1994 až do roku 2008 pečoval pan Josef Franc, jako odborný a praktický lesní hospodář. Jemné, převážně podrostní obnovní postupy, pečlivá výchova mladých lesních porostů a důsledná ochrana lesa jsou základem jejich velmi dobrého stavu i pro příští desetiletí.

 
A odpusťte mi ještě jednu vzpomínku. Osobnost pana Josefa France mám tak hluboce spojenou s lesem, že známá „Prosba lesa“ mi bude vždycky znít jako jeho prosba a celoživotní odkaz:
Milý člověče !
Les je dárcem tepla ve tvém krbu za chladných nocí v zimě a dárcem přívětivého chládku v žáru letního slunce.
Les dal trámoví tvému obydlí a desku tvému stolu.
Z něj je lože, do kterého uléháš, i kleč tvého rádla.
Les dal topůrko do tvé sekery a branku tvého plotu.
Z něj je dřevo tvé kolébky i tvé rakve.
Je tím, čím pro blahobyt je chléb a pro krásu kvítko.
Slyš tedy mou prosbu : nepustoš jej ! “


Půjde-li kdokoliv z nás i našich dětí do těchto lesů na houby nebo se jen tak projít, odpočinout si, může si být jist, že bude obklopen krásou vyvěrající i z nitra člověka, který o ně celý život s láskou pečoval.


S úctou vzpomínáme
Ing. Miroslav Chvála, tajemník