K událostem ve Francii

 


video - okénko starosty

V pátek dne 13. listopadu 2015 došlo k několika teroristickým útokům v Paříži hlavním městě Francie. Vyjadřuji tímto jménem občanů Chrastavy hlubokou soustrast pozůstalým obětí těchto hrůzných činů. S obyvateli Francie cítíme hlubokou solidaritu.

Jako starosta malého města se vyjadřuji ke globálním problémům jen zcela výjimečně. V souvislosti s proběhlými událostmi však cítím potřebu tak učinit. Jsem názoru, že svůj podíl na proběhlé katastrofě má mimo jiné:
1) Dlouhodobá proimigrační politika Francie, která si tak sama vytvořila na svých předměstích řadu ghett, s nimiž si dnes neví rady.
2) Katastrofální výsledky politiky největších evropských zemí a Spojených států Amerických spočívající ve vývozu demokracie na Blízký východ a do Severní Afriky. Výsledkem jsou rozvrácené státy, kde každý bojuje proti každému, navozující řádově horší situaci než dřívější diktátorské režimy.
3) Sebevražedná a naprosto zoufalá politika vůdců Evropské unie. Namísto vytvoření opravdových vnějších hranic Schengenského prostoru, přes které nesmí projít žádný uprchlík mimo Dublinský systém, průchod pro statisíce jako přes ten nejděrovanější cedník. Navíc k tomuto masovému porušování Dublinského systému byli potencionální uprchlíci špičkami Evropské unie přímo vyzýváni a Maďarsko, které se jako jediné snažilo chránit Schengenskou hranici, bylo z Bruselu nemilosrdně ostrakizováno. Je krutě symbolické, že mezi teroristy z Paříže byli dle dostupných zpráv nejen nedávní uprchlíci, ale i potomci dřívějších přistěhovalců, kteří žili přímo v Bruselu, jen několik kilometrů od paláců Evropské unie s jejími desetitisíci úředníky a tisíci politiky.

Co dál? Musí dojít k likvidaci Islámského státu. K tomu je třeba spojení zemí Evropské unie nejen se Spojenými státy Americkými, ale i s Ruskem. A musí dojít k radikálnímu obratu sebevražedné imigrační politiky Evropské unie. K nastavení opravdových Schengenských hranic a k vykázání zpět všech těch, kteří nemají nárok na azyl dle Dublinského systému. Pokud toto současní politici Evropské unie nedokážou, pak musí dojít k jejich výměně. Nestane-li se tak, spěje Evropská unie k sebezničení svému a ke zničení zemí, ze kterých je tvořena.


V Chrastavě dne 16.11.2015

Michael Canov, starosta