Dámský klub vytvářel mandaly

fotogalerie

Dámy, které v říjnu navštívily Dámský klub, nemohly litovat. K tvoření mandal se nás sešla celá dvacítka a z toho dokonce i dvě děti. Pod vedením Aničky Novákové z Liberce jsme se nejprve dozvěděly, co vlastně mandala je, jak se tvoří a co nám přináší. Pak jsme si každá vybrala samolepící předlohu, která nás zaujala nebo nějak oslovila a začaly jsme pracovat. Mandaly lze tvořit různými způsoby. My jsme se rozhodly pro sypané mandaly z jemných písků.
Nožíky jsme nejprve odlupovaly papír z vyřezávaného motivu, což vyžadovalo trpělivost a představivost. Na vzniklé místo jsme sypaly zvolenou barvu písku. Postupně nám tak pod rukama vyrůstaly obrazce, až se nám mandala vyloupla celá. Někomu se dařilo více, někomu méně, podle momentální nálady a energie. Často jsme volily barvy, které jsme ani původně nechtěly použít. Stalo se, že některé jsme si vybraly stejný motiv, ale v závěru byla každá mandala naprosto odlišná.
Mandel je mnoho druhů, např. gotické, květinové, indiánské, labyrintové, vějířové, indické, čtyř živlů, noční oblohy, keltský uzel, mayské sluneční, zemská či další.
A co to vlastně mandala je? Mandala se vyskytuje ve všech dobách a kulturách a je používána zejména jako prostředek pro komunikaci, třeba s bohem, ale v dnešní době je to také nástroj pro relaxaci a sebepoznání. Mandala doslova znamená střed nebo kruh. Střed a obvod se navenek zdají oddělené, přesto
jeden neexistuje bez druhého. V mandalách se potkává barva a tvar. To vše dohromady utváří harmonický celek nesoucí určitou energii, která během práce s obrazcem působí na duši toho, kdo ji tvoří.
Jelikož je mandala nadkulturní symbol, vyskytuje se napříč časem, kulturami, náboženskými i filosofickými systémy. Můžeme se s ní setkat na všech kontinentech, ačkoli ne všude se slovo mandala pro označení kruhových obrazců používá.
Přestože mandalu může tvořit kdokoli i děti, není to cesta pro všechny. A to jsme si uvědomily při pohledu na naše mandaly. Výsledek tohota večera nás ale potěšil a svou mandalu jsme si nakonec odnášely domů se spokojeností.

J. Marxová