POZOR NA ZMIJE!

 

Teplé a slunné letní dny vybízí k různým aktivitám v přírodě a snad každý se za svůj život setkal s některým z našich hadů. Obecně jsou plazi plachá zvířata a jejich strategií je rychlý únik. Sem tam ale dojde k případu kousnutí hadem. Po takovém setkání například s užovkou se připravte na sice nepříjemné, ale jinak neškodné poranění, které se zanedlouho vyléčí. Problémy může způsobit uštknutí naším jediným jedovatým hadem, zmijí obecnou (Vipera berus). Její jed sice pro člověka s normální imunitní reakcí není ohrožující na životě, ale zejména malé děti, starší lidé a osoby se srdečními potížemi by měli být v letních měsících více obezřetní. Zmije sice při útoku nemusí do rány vypustit jed, ale i tak může být takové poranění velmi bolestivé. V horších případech může dojít k otoku místa poranění a zduření mízních uzlin. Přijít může i zvracení, nadměrné pocení, bolesti břicha, rychlý puls a velmi nízký krevní tlak.
První pomocí v případě kousnutí hadem je dezinfekce rány, sterilní krytí a rychlý transport do nemocnice. Důležité je maximálně zamezit šíření jedu v těle a postižený by se měl sám co nejméně pohybovat. Poraněné místo by mělo vždy být pod úrovní srdce. V případě otoků též nutno odstranit škrtící předměty (náramky, přívěsky, apod.). V žádném případě nepomůže ránu zaškrcovat, rozřezávat, vysávat či vypalovat!
Předejít nemilému setkání můžete zejména vynecháním návštěvy lokalit, kde by se mohly zmije vyskytovat a nebo se v takových místech pohybovat trochu hlučněji. Hadi sice pramálo slyší, ale velmi dobře vnímají otřesy. Pomůže tedy více dupat nebo použít hůl či klacek k prověření terénu před sebou. Důležitá je i vhodná volba obutí a ošacení do terénu.

Text: Bc. Martin Spáčil, referent OVÚS, MěÚ Chrastava
Foto: Zdeněk Fric (cs.wikipedia.org)

Chrastava 08.07.2015