Josef Trakal – diplomová práce: ,,Pomník povodně 2010 Chrastava“


Prezentace v PowerPointu (42 MB) Video na youtube

Není nad to, když zjistíte, jak schopní a tvůrčí mladí lidé žijí přímo okolo nás.

Chrastavák, student Josef Trakal během svého studia na Fakultě umění a architektury TU Liberec vypracoval tři práce, které se Chrastavy přímo týkaly. Ve druhém ročníku ročníkovou práci pod názvem „Protipovodňový systém pro město Chrastava“, poté bakalářskou práci „Genius loci secesního mostu v Chrastavě“ a v posledním ročníku diplomovou práci ,,Pomník povodně 2010 - Chrastava“. Josef se s tématem povodní 2010 popasoval již dříve, když pro Chrastavu tvořil soutěžní návrh na pomník povodním 2010, který se dostal do výběru tří nejlepších (nakonec byl ale realizován konkurenční návrh). V diplomové práci pojímá pomník komplexněji jako místo k setkávání lidí v prostoru tehdy ještě stojícího nikdy nevyužívaného kulturního domu a ještě stojícího Kováku.

Josefovi práce na vysoké škole pochopitelně nespadly jako blesk z čistého nebe. K navrhování měl sklony už na základní škole. Malování, vyrábění a všelijaké tvoření. Přímo k designu ho přivedla Střední škola tvorby a designu nábytku v Liberci. Na fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci tvořil pod vedením designerky MgA. Leony Matějkové, architekta Prof. Dr. Ing. Arch. Bořka Šípka a režiséra Doc. Mgr. Jaroslava Brabce. Při studiu získal několik ocenění a dnes je z něj designer s moderním pohledem na svět. Spolupracuje například s mezinárodní značkou CURAPROX při tvorbě nové vizuální podoby zubních kartáčků. Ale jeho práce designera je různorodá a prolíná se v mnoha odvětvích designu. Více lze nalézt na jeho stránkách na www.jt-design.cz.cz.

Trakal, dnes již magister artis (magistr umění, ve zkratce MgA.), Josef Trakal ochotně vyhověl našemu zájmu a svolil k vystavení své práce ve formě prezentace a videa na webových stránkách města.


V Chrastavě dne 29.10.2015

Ing. Michael Canov, starosta


Odkazy na diplomovou práci „Pomník povodně 2010 - Chrastava“
Prezentace v PowerPointu (42 MB)
Video na youtube


Odkaz na podobné téma:
06.02.2013 Chrastava - (staro)nová tvář (studentka Lenka Švábková) (Tv Chrastava)