VE STŘEDU FINÁLE DRAGER LIGY DO A V SOBOTU MČR TFA VE ŠTRAMBERKU

 

Ve středu 28. září 2016 se v lázeňském parku v Poděbradech konalo finále Drager ligy v disciplínách TFA. Na finále byli nominováni závodníci a závodnice ze Severočeské, Středočeské, Šumavské ligy a z Vysočiny a celkem se tak boje o ligový titul zúčastnilo 16 mužů a 9 žen. Nominaci získal i náš závodník v TFA disciplínách Vladimír Židlický.
Pořadatelé připravili pro závodníky opravdovou výzvu v podobě roztažení 40 metrových hadic, převalení nákladního pneu, překonání 2 metrové bariéry, roztažení zavodněného proudu, 80ti úderů kladivem v hummerboxu, smotání dvou hadic, transport 80kg figuríny, přenesení 2x25kg závaží a následně výstup po schodišti do 8. patra budovy s dvěma hadicemi, které bylo nutné vynést do 4. patra. Toto vše prováděli soutěžící v kompletním zásahovém obleku s aktivním dýchacím přístrojem.
Našemu závodníkovi se podařilo umístit na 7. místě s časem 466,31s (cca 7:45m). Vítězem se stal Jiří Tkaný (čas365,64s), druhý byl Vojtěch Kurka (čas 391,83s) a třetí Pavel Dvořák (čas 395,76s)

V sobotu 1.10.2016 se v Moravskoslezském kraji v obci Štramberk konalo II. MISTROVSTÍ ČR V DISCIPLÍNÁCH TFA PRO DOBROVOLNÉ HASIČE. Mistrovství se zúčastnilo celkem 62 závodníků z 12 krajů. Reprezentovat Liberecký kraj na místo vyrazili Pavel Dvořák (SDH Nová Ves), Vladimír Židlický (SDH Chrastava), Petr Augusta (SDH Karlinky), Jiří Brázda (SDH Karlinky) a Roman Mojžíš (SDH Lužec).
Mistrovství se od běžných TFA závodů liší v tom, že je závod rozdělen do 4 úseků. V prvním úseku se roztahuje 60m hadic a motá 2x 20m hadice, v druhém úseku závodník provede 80 úderů kladivem v hummerboxu, protáhne tunelem tam a zpět závaží váhy 20 kg, transportuje figurínu na vzdálenost 40m a překoná 3m vysokou bariéru. Třetí úsek se zakládal z přenesení 2x25kg závaží postavení dvou kusů sestavených nastavovacích žebříků, vyšplhání na konstrukci z lešení a vytažení závaží, následně sestup a připojení proudnice na čerpadlo.V posledním úseku bylo úkolem zdolat 369 schodů na ochoz Štramberské Trúby.
Hodnoceni byli jak jednotlivci tak i celé kraje. Náš nejlepší závodník Pavel Dvořák se umístil na 8. místě, další pak Vladimír Židlický na 42. místě, Jiří Brázda na 55. místě, Petr Augusta na 56. místě a Roman Mojžíš na 57. místě. Celkově se tak Liberecký kraj umístil na 11. místě. V krajích zvítězil Jihomoravský kraj, druhý byl Moravskoslezský a na třetím místě skončil Zlínský kraj.
V. Židlický