Chrastavští orienťáci uspořádali krásné závody v podhůří Jizerských hor

   

Dne 3. září 2016 členové Orientačního klubu Chrastava již tradičně uspořádali podzimní Chrastavský pohárek , tentokráte 9. a 10. závod Ještědské oblasti. Jednalo se o dvojzávod – dopoledne krátká trať a odpoledne lesní sprint. Uskutečnil se ve Fojtce (Zaječí Důl) ve velice náročném jizerskohorském terénu plném žulových kamenů a s velkým převýšením…
Dobré počasí = půlka úspěchu . A to nám letos opravdu přálo. Náročných závodů se zúčastnilo 590 závodníků od Teplic po Jičín, byli zde však borci i z Prahy a jiných vzdálených míst Čech (z Luhačovic či Krnova), ale i SRN. Obsazení elitních kategorií bylo hvězdné a z české špičky tady běželo více jak 15 závodníků a závodnic. V mužské elitě zvítězil v obou závodech reprezentant Pavel Kubát (shodou náhod nyní žije v Chrastavě, běhá ale za Hradec Králové), dařilo se i bývalému členovi našeho klubu Pavlu Hradcovi (běhá za TJ Turnov), v ženách zvítězila shodně Eva Mechlová ze Slavie Hradec Králové.
V některých kategoriích bojovali i nepořádající členové našeho klubu, zejména v dětských kategoriích, a mohli jsme jim tleskat, když stanuli na stupních vítězů (př. T. Klustová, Z. Štveráková v D10L, R. Kučera v H10L, J. Klust v H10…).
Závody se opravdu vydařily a většina závodníků si pochvalovala těžký terén, tratě a celkově výbornou organizaci závodů.
OK Chrastava je skvělý tým, kde každý má svěřený úkol, který zodpovědně vykonává. Hodně pomohou při pořádání také rodiče malých orienťáků. Výsledkem toho je bezproblémová organizace závodů, kterou uznává většina klubů nejen z ČR. Jen pro představu:
A tak, jako vždy, vyrostlo na pronajaté louce pod lesem v „Zaječáku“ kompletní zázemí pro téměř šest stovek lidí – počítačové středisko, občerstvení (nabízena byla hodnotná teplá jídla – guláš s chlebem, těstoviny se sýrovou omáčkou či zeleninové rizoto), členky klubu a rodiče napekli vynikající koláče, chrastavští hasiči čepovali pivo a kofolu… Součástí byla ale i školka pro děti rodičů, kteří zrovna závod absolvovali, dětský závod… Sociální zázemí tvořily přenosné WC. Pochopitelně, že na vzdálenější louce bylo zorganizováno parkování pro automobily (zde ochotně vyšla vstříc obec Mníšek). Pomohli i kluci z SDH Chrastava, kteří se starali o přísun vody na mytí (zároveň našli mnoho obdivovatelů mezi dětmi, kterým se s ochotou věnovali). První tři v každé kategorii (a těch je 36 ) byli na obou závodech odměněni diplomem (který sponzorsky vyrobila fa RECo design s.r.o.) a některé dospělé, ale všechny dětské kategorie i cenami, které věnovali sponzoři MOCCA Liberec, Pojišťovna Axa Liberec a další.
Vše klapalo. Na posbírání kontrol ze závodu prvního a postavení závodu druhého měli roznašeči kontrol jen hodinu a půl, což byl opravdu šibeniční termín, ale vše bylo včas tam, kde mělo být!
Pořádání závodů je pro orientační běžce jeden z možných příjmů, kterých dosahují společným úsilím. Vydělané peníze pak slouží pochopitelně výhradně pro sport – nákup materiálu, placení startovného či dopravy na závody a pochopitelně i na tréninkovou činnost nejen dětí.
V příštím roce byl OK Chrastava pověřen pořádáním Mistrovství České republiky na klasické trati. Jedná se o mimořádně náročný a zodpovědný úkol (závody bude mimo jiné v záznamu přenášet i ČT sport), ve své podstatě je tato akce vrchol orienťácké sezóny v ČR. Přípravy jsou již v plném proudu a všichni věříme, že společnými silami úkol zvládneme!
Za OK Chrastava hrdý člen klubu Ivan Vydra a Eva Kašková