Reportéři ČT potvrzují naše slova

Česká televize – Reportéři ČT: Spor o hranice

Ve dnech 14. až 16. ledna 2016 natáčel štáb České televize materiály ohledně tzv. územního dluhu vůči Polsku z roku 1958 v postižených obcích. V pátek 15. ledna 2016 televizní štáb natáčel celý den v Chrastavě jak přímo na místě v Horním Vítkově tak na radnici. Zde se sešli starostové moravských obcí Bílá Voda a Mikulovice, obcí z Frýdlantska Bulovka, Horní Řasnice a Heřmanice a domácí Chrastavy, kteří adresovali vládě žádost o zaujetí jasného stanoviska v celé věci.


                                                                                                   Žádný územní dluh vůči Polsku neexistuje.

Tak jasně, přehledně, srozumitelně a jednoznačně argumentoval v reportáži investigativního pořadu Reportéři ČT vysílaného 25. ledna 2016 ústavní právník Jan Bárta a doplnil ho i jeho kolega Aleš Gerloch (již dříve se takto veřejně vyslovil i právník Zdeněk Koudelka). Žádný právník, který by jejich názorům na kameru oponoval, se nenašel. Jak také, když ústavní zákon z roku 1958 a ratifikované mezinárodní smlouvy schválené parlamentem, které vyšly ve sbírkách zákonů z let 1958, 1992 a 1996 jednoznačně stanovují, že hranice jsou stanoveny konečně a ani jedna ze zemí nemá žádné územní nároky a nebude je vznášet ani v budoucnosti. Oproti tomu je jediný právní argument Ministerstev vnitra a zahraničí a též řady představitelů vlády současné i vlád minulých - ujednání ministrů zahraničí Dienstbier-Skubiszewski z roku 1992, které nebylo ani schváleno parlamentem ani ratifikováno a ani nevyšlo ve sbírce zákonů, více než slabý. A to ke všemu, jak to nádherně v reportérech ČT vysvětlil ústavní právník Jan Bárta, se v tomto ujednání mluví o něčem docela jiném, a to o přirozené změně hranic způsobené pohyby hraničních toků.

Naše právní argumentace je shrnuta v dopise „Naléhavá žádost o pomoc nejvyšším ústavním činitelům“, odkazy na řadu dalších článků a ohlasů médií je pod článkem „Ústavní zákon, nic jiného … .

                                                                                                                               Co dále?

Na tahu je v současnosti vláda a ministerstva vnitra a zahraničí. Jediné čestné řešení je přiznat, že se léta mýlily, chtěly vrátit územní dluh, který neexistuje a Ministerstvo vnitra zcela zbytečně a neoprávněně léta obtěžovalo desítky obcí a vyhrožovalo jim ztrátou území. Pokud namísto omluvy bude Ministerstvo vnitra nadále dolovat z obcí další a další hektary a pokusí se o schválení odevzdání části vlastní země Polsku, musí jejich úsilí skončit krachem a ostudou. Nevěřím, že by se našel jeden jediný zákonodárce, který by bez jediného právního důvodu svoji vlast připravil o její vlastní svrchované území.

V Chrastavě dne 26.01.2016                                                                                                                               Michael Canov, starosta města Chrastava


15.01.2016 Žádost starostů postižených obcí Vládě ČR

Související:
16.12.2015 Naléhavá žádost o pomoc nejvyšším ústavním činitelům
18.12.2015 Ústavní zákon, nic jiného…

Média:
25.12.2016 Česká televize – Události: Česko-Polský územní dluh
25.12.2016 Česká televize – Reportéři ČT: Spor o hranice
04.02.2016 TV REUTER - Spor o česko-polské hranice (anglicky)

04.02.2016 TV REUTER - Spor o česko-polské hranice (rusky)

05.02.2015 Tv Trwam - polská varianta reportáže Tv Reuters