Stanovisko zastupitelů za ODS k situaci v DVÚ Chrastava

Považujeme za nutné vyjádřit se k situaci v Dětském výchovném ústavu Chrastava, vzniklé před několika týdny a jejímu dalšímu vývoji.
Bohužel máme jen kusé informace získávané z médií (v televizi mj. dlouholetý bývalý ředitel pan Pelda i čerstvě odvolaná ředitelka paní Sochorová upřesnili, jaký typ chlapců v ústavu pobývá!), webu města a mailů starosty M. Canova a některých dalších kolegů ze zastupitelstva. Vývoj v ústavu po odvolání ředitelky se zdá být alarmující.
V zásadě souhlasíme se stanoviskem starosty v této věci, jednotlivé kroky vedoucí k zajištění bezpečnosti v Chrastavě budeme jednoznačně podporovat! Jsme ale přesvědčeni a navrhovali jsme, aby bylo neodkladně svoláno mimořádné jednání zastupitelstva, za účelem získání dalších autentických informací, zejména od bývalé ředitelky či dalších členů vychovatelského sboru o situaci v zařízení. Na základě toho bychom navrhovali schválit závazné stanovisko celého Zastupitelstva města Chrastavy. Jako volení zástupci obyvatel bychom tím neodkladně sdělili postoj nejvyššího orgánu města na za situaci odpovědná místa. Nechceme v žádném případě riskovat možnost omezení bezpečnosti v našem městě (potažmo zdraví vychovatelů).
Nehodláme připustit a tolerovat situaci, kdy si současný management ústavu dělá pokusné králíky nejen ze svých chovanců, zaměstnanců, ale i z občanů města. Každý vnímá, že se to týká zejména nejohroženějších skupin, t.j. dětí a starších občanů.
Soužití města s výchovným ústavem není po celou dobu jeho existence ve městě jednoduché, v minulosti bylo doprovázeno mnoha problémy naprosto zásadního charakteru. S povděkem jsme přijímali, že v posledních letech se excesy omezily na úroveň ještě snesitelnou. Události posledních dnů přesvědčivě ukazují, že ustálenou praxi a dlouhodobé zkušenosti s vedením takto exponovaného zařízení nejde nahradit ze dne na den naprostým uvolněním režimu chovanců v režii „specialisty“, bohužel vytrženého z reality.
To vše říkáme s vědomím, že cesta životem chovanců DVÚ není jednoduchá, často i v počátcích nezaviněná a je potřebná dávka soucitu či porozumění. Zvolená forma je však zcela mimo realitu a možnosti všech zúčastněných stran.

Ivan Vydra, ing.Lambert Medřický – zastupitelé za ODS