Večer se starostou aneb jak to bude ve Vítkově u Chrastavy s vodou?

 

 

Tento palčivý problém s vodou se táhne ve Vítkově již mnoho let. Lidé žijící v této příměstské části Chrastavy se každoročně potýkají s problematikou nedostatku vody užitkové i pitné. Jen v části Vítkova je natažen vodovod, který končí u myslivny. A zbytek občanů Dolního i Horního Vítkova? Ti každoročně musí sami řešit stále stejný problém.
V roce 2012 se podařilo prosadit, že Zastupitelstvo města Chrastavy přijalo na svém zasedání usnesení, které alespoň částečně řeší problém a vychází vstříc obyvatelům Vítkova, „Fond pomoci řešení problémů se zásobováním pitnou vodou ve Vítkově“ vzhledem ke zhoršující se kvalitě spodních vod a snižování její hladiny.
Po zveřejnění informace o prohlubování hnědouhelného dolu na území Polska se stala tato informace strašákem Vítkováků. Nejenom, že každoročně a po malých krůčcích se snižují hladiny spodních vod i její kvalita a spousta obyvatel je část roku bez vody, ale nebezpečí odvedení spodní vody vzhledem k prohlubování dolu se stává skutečností. Vždyť i malé děti se učí, že voda teče z kopce dolů. A vznikne-li kus od Vítkova jáma o obrovské velikosti a hloubce dosahující hladiny moře, vznikne sací síla, která stáhne vodu ze širokého okolí.
Jak velký máme mít strach? Na tuto otázku nám přijel odpovědět hejtman Libereckého kraje Martin Půta se svým náměstkem pro životní prostředí Josefem Jadrným. Společně se starostou Michaelem Canovem nám podali informace o postupech a následných krocích v této problematice. Jsme velice rádi, že Liberecký kraj udělal první důležité kroky. Protože mezistátní jednání jsou složitá a pro občana mnohdy nesrozumitelná, kraj tedy zajistil zahájení projektové dokumentace pro inkriminovanou oblast, která pravděpodobně bude zasažena prohloubením dolu Turów v Polsku.
Doufáme, že vyhraje zdravý rozum a ministerští úředníci zajistí financování pro vybudování vodovodní sítě, která by v jednadvacátém století měla být samozřejmostí.
Jsme rádi, že nás nenechává Liberecký kraj a město Chrastava na pospas osudu a činí takové kroky, aby Vítkov nezůstal na suchu.

Mgr. Karel Řehák