Další výlety KČT

 

Klub českých turistů Chrastava pokračoval ve výletování.
V úterý 24. května 2016 se vydali chrastavští turisté do Jilemnice. Navštívili jsme místní zámek, kde sídlí Krkonošské muzeum. Prošli jsme Zvědavou uličku, kde je k vidění ojedinělý soubor roubených stavení s možností nahlédnout dovnitř a prohlédli jsme si i jiné památky. Mají zde také kostel sv. Vavřince. V roce 2013 získala Jilemnice ocenění Historické město roku.
O týden později 31. května 2016 jsme vyjeli za hranice. Přes hraniční přechod v Harrachově jsme se dostali do Polska. První plánovaná zastávka byla v Kowarech, kde jsme byli objednáni do Parku miniatur. Jedná se o nejzajímavější atrakci v Dolním Slezsku, která vznikla přímo u bývalé továrny na koberce. Modeláři zde vytvořili zmenšené kopie hradů, zámků, kostelů, klášterů a památek, které jsou architektonickým bohatstvím dolnoslezských měst. Všechny objekty jsou vyobrazeny v měřítku 1:25 a jsou zasazeny do krásného prostředí plné zeleně a květin. Průvodce nás v češtině upozornil mimo jiné i na Sněžku a české zámky Jilemnice, Vrchlabí a nově Frýdlant v Čechách. Odtud jsme projeli téměř celým Karpaczem – lázeňským a horským městečkem, odkud jsme z horního parkoviště došli k celodřevěnému kostelu Wang. Ten byl přestěhován z norské vesnice Vang v 1. pol. 19. stol., kde stál již od roku 1175. Ročně ho navštíví tisíce turistů a určitě stojí za zhlédnutí. Další zastávkou mělo být rekreační středisko Sklářská Poreba, ale nečekaná bouře nám nedovolila vystoupit z autobusu, a tak jsme pokračovali rovnou do Harrachova, kde jsme náš výlet zakončili v pivovaru přímo nad sklárnou Novosad a syn.
Zatím poslední výlet se uskutečnil ve čtvrtek 9. června 2016 do Jetřichovic. Nejprve jsme si vyšlápli na skalní hrad Šaunštejn, nazývaný také Loupežnický hrad. Museli jsme zdolat několik žebříků a mnoho schodů. Tady jsme se rozdělili na několik skupin a každý pokračoval podle svých sil a nálady. Z hradu jsme se vydali Jetřichovským skalním městem k Malé Pravčické bráně. Jedná se o pískovcový skalní útvar neprávem opomíjený. Kdo chtěl, pokračoval na Mezní louku, a pár z nás si trasu prodloužili na Marininu a Vilemíninu vyhlídku. Vraceli jsme se okolo Dolského mlýna, který je znám z několika pohádek. Je to sice už jen zřícenina původního trojkolového mlýna a pily pocházející z roku 1515, ale nachází se v překrásné přírodě Českého Švýcarska a opravdu stojí za návštěvu. V roce 2007 byl mlýn vyhlášen kulturní památkou. Celkově to byl úžasný výlet strávený v romantickém prostředí, ale místy velmi náročný a nohy nás bolely ještě několik dalších dní.
Všem čtenářům a příznivcům turistiky přejeme příjemné léto, spokojenou dovolenou, načerpání sil a mnoho šťastných chvil při putování.

J. Marxová - KČT