VERNISÁŽ VÝSTAVY JOSEFA ZÍKY

 

fotogalerie

 


Druhá letošní výstava v městské galerii a muzeu odstartovala vernisáží 8. 3. 2017. Tentokrát se jedná o výstavu „Obrazy a kresby“ Josefa Zíky. Úvodní slovo na vernisáži pronesl dlouholetý přítel pana Zíky Ing. Zdeněk Santner.
Pan Zíka se narodil v roce 1941 v jižních Čechách, od roku 1948 žil v Chrastavě až do roku 1973, kdy se odstěhoval do Liberce. Vystudoval Střední průmyslovou stavební školu, ale také navštěvoval Lidovou školu umění, kde se věnoval tvorbě figurálních kreseb. Maloval pod vedením malířů Pavla Šulce a Jaroslava Švihly. Jeho obrazy mají osobitou atmosféru, kterou dotváří jeho technika, kde využívá větších vrstev barev nanášených pomocí špachtlí a širokých štětců. Nejraději maluje ženy, krajiny a abstrakce, kde používá zejména olej a akrylové barvy.
První výstavu měl už v roce 1961, od té doby vystavoval na různých místech Libereckého kraje více jak dvacetkrát. Je členem Sdružení Artefactum a se členy tohoto sdružení vystavoval v Turecku, Chorvatsku a Itálii. V Chrastavě si můžete prohlédnout kolem padesátky obrazů a všechna díla jsou prodejní. Výstava probíhá do 27. dubna 2017 a navštívit ji můžete od pondělí do pátku od 9.00 – 16.00 hod. Obrazy s názvy např. Býk, Andělé, Bludný Holanďan, Carmen, Terminátor, Volný pád, čtyřdílná Křížová cesta a další se těší na Vaše zhlédnutí.
Více se o autorovi této zajímavé výstavy dozvíte na www.josefzika.wz.cz  nebo na www.chrastava.cz.


J. Marxová