Zářijový výlet turistů

 

 Krátce po své týdenní dovolené v Jeseníkách podnikli chrastavští turisté další výlet. Ve čtvrtek 20. září 2018 vyrazili ze Suhrovic a došli na Čížovku u Kněžmostu. Je tu postavená nová takřka 40 m vysoká rozhledna ve tvaru jehlanu, na kterou vede 154 schodů a má pět vyhlídkových plošin. Dvě nejvýše umístěné plošiny mají proskleněné lávky a na vrcholu je zvon, na který si lze zazvonit. Je odtud krásný výhled na Český Ráj. Z Čížovky jsme sešli do Drhlen, kde na nás čekal autobus, kterým jsme se přemístili do Kosmonos. Tady jsme měli domluvenou prohlídku Lorety.
Loreta patří k architektonickým skvostům Kosmonos. Byla postavená v letech 1702 – 1708. Soubor staveb loretánského poutního místa zahrnuje Kapli sv. Martina, kryptu, barokní sochy, zvonici a je dokola obklopena ambitem. Prohlídka byla velmi zajímavá. Odtud jsme pokračovali naučnou stezkou do přírodní rezervace (vyhlášená již v roce 1950) Baba a Dědek.
Baba je vysoká 363 m n. m. a Dědek je o pár metrů nižší – 358m n. m. Jedná se o vulkanický suk těchto dvou vrcholů a je to vlastně čedičová vyvýšenina s otevřeným torzem někdejšího sopečného kráteru. Odtud jsme se po modré značce dubohabrovým lesem dostali až k známému zaparkovanému letadlu.
Vyřazené letadlo Iljušin se nachází u rychlostní silnice R10 a nabízí občerstvení i posezení v restauraci přímo v letadle, kde je možné také nakouknout i do kokpitu. Zde jsme výlet zakončili, počasí nám přálo a my jsme byli rádi, že jsme zase poznali pár nových míst v našem kraji.
 

Chrastava 22. září 2018

J. Marxová – KČT Chrastava