CHRASTAVŠTÍ HASIČI OSLAVILI 150 LET OD SVÉHO ZALOŽENÍ

video TV Chrastava   fotogalerie z oslav   fotogalerie z výstavy


Dne 15. června 1867 tělovýchovný spolek vyzval občany Chrastavy k utvoření dobrovolného hasičského sboru. První schůze zájemců se konala 1. července 1867 a na další 4. července 1867 byl ustanoven sbor a výbor sboru. Úkolem sboru bylo hasit požáry v obci. S výcvikem pomáhali hasiči z Liberce. První „zásah“ sboru se udál až v roce 1868, kdy v obci Vysoká čp.19 došlo k požáru domu pana Bernarda Moisela, hasiči tehdy dům nezachránili a nepodařilo se zachránit ani majitele domu. Právě v roce nešťastného začátku byly schváleny stanovy (pravidla) sboru a dnes je považován rok schválení stanov jako rok založení.
Oslavu 150. narozenin našeho sboru hasiči zahájili již v pátek 31. srpna 2018, kdy Město Chrastava pozvalo vybrané členy sboru na společnou večeři s hasiči z partnerského města Eichstätt. Večeře se nesla ve velmi přátelském duchu do pozdních nočních hodin.
V sobotu 1. září 2018 mladí hasiči v dopoledních hodinách připravovali v Centru volnočasových aktivit obrázky s hasičskou tématikou, které se v odpoledních hodinách vydražily. Obrázky byly opravdu povedené.
Zástupci Města Chrastavy, našeho sboru a sboru z Eichstättu poobědvali společně na „Zámečku“. Ve 14:00 hodin došlo k otevření výstavy v městském muzeu, která má za úkol představit historii sboru. V 15:00 hodin se na náměstí konalo slavnostní zahájení oslav, kdy zástupci Města Chrastavy, Libereckého kraje a HZS Libereckého kraje poblahopřáli sboru k významnému výročí a předali sboru dvě stuhy k praporu. Praporu bylo požehnáno arciděkanem Radkem Jurnečkou. Následoval průvod, který oslavy přesměroval z náměstí na louku za hasičskou zbrojnicí.
Na louce za hasičskou zbrojnicí byly oslavy zahájeny křtem publikace ke 150. výročí sboru, následovalo předávání ocenění zástupcům Města Chrastavy, členům sboru a partnerským sborům z měst Eichstätt, Lwówek Śląski a Niederoderwitz. Partnerské sbory a okolní sbory zároveň sboru poblahopřály k jeho výročí a předaly dary. Nejvyšší ocenění obdržel referent hasičské mládeže, pan Vladimír Židlický, a to medaili „Za výchovu“, která se uděluje za více jak 10 let aktivní práce s dětmi. Sbor obdržel od Okrsku Chrastava medaili „Za příkladnou práci“.
Následovala pro veřejnost zajímavější část, kdy byly připraveny ukázky hasičské mládeže z Chrastavy a z okolí. Dále ukázka činnosti historické ruční koněspřežné stříkačky hasičů z Horního Hanychova. K vidění byla vystavěná hasičská a vojenská technika.
Celé oslavy byly ve 22:00 hodin zakončeny ohňostrojem.

Tímto chceme poděkovat Městu Chrastava za významnou pomoc při pořádání oslav, poděkovat partnerským sborům z měst Eichstätt, Lwówek Śląski a Niederoderwitz, HZS LK, okrsku Chrastava, okolním sborům a dalším lidem, kteří pomohli s pořádáním oslav a poblahopřáli sboru k jeho významnému výročí.

Hasiči Chrastava

Chrastava 10. 9. 2018