Koncert v kostele

fotogalerie   video TV Chrastava  RTMplus

Advent je období přípravy na nejkrásnější svátky roku. Je to období, které vybízí ke ztišení a zastavení, čas spojený s pořádáním benefičních akcí. Také v Chrastavě se od roku 2013 již pravidelně konají benefiční koncerty v kostele svatého Vavřince. Tento rok připadlo konání koncertu na 2. neděli adventní - 9. 12. 2018. Svým zpěvem nás potěšili opět členové divadla F. X. Šaldy – v sopránu Šárka Venclová, v altu zazpívala Jana Brožová – Dufková a Jana Černá, v tenoru Jiří Černý a jako hosté sopranistka Alena Režná a tenorista Jaroslav Smola. O varhanní doprovod se postarala Tatiana Dribas a na housle hrál Pavel Hübner. Celý koncert duchovním slovem provázel farář Radek Vašinek.
Velmi působivý byl začátek koncertu, kdy zpěváci procházeli s rozžatými svícemi ztemnělým kostelem a zpívali adventní moravskou lidovou píseň „Byla cesta, byla ušlapaná“. Na koncertu zazněly skladby českých i světových autorů z období baroka a klasicismu, a jelikož adventní doba má mariánské ladění, nechyběly ve vybraném repertoáru krásné mariánské písně, jako Ave Maria od L. Luzziho, Ave Maria od G. Cacciniho, chorál Salve mater misericordiae nebo něžná vánoční koleda Chtíc, aby spal. Po koncertě bylo možné nechat si doznít krásné melodie a zároveň se občerstvit teplým nápojem a vybranými lahůdkami z farní kuchyně.
Výtěžek adventního koncertu ve výši 9294,- Kč byl opět věnován Domovu pokojného stáří – Domovu svatého Vavřince. Finance budou použity na rekonstrukci koupelny v hlavní budově Domova svatého Vavřince.
Děkujeme všem, kteří se na pořádání koncertu podíleli – římsko–katolické farnosti Chrastava (úžasným pekařkám a cukrářkám) a za Město Chrastava především panu Petrovi Bezvodovi, panu Pavlovi Urbanovi a jeho kolegyním ze Společenského klubu za skvělou organizaci a technické zajištění koncertu a také vedení města Chrastava, především paní místostarostce Zitě Václavíkové velkou podporu koncertu.

Přejeme všem klidné a radostné vánoční svátky, aby ten, který se pro nás narodil, pohladil vaši duši a žehnal vám po celý příští rok.
Za římsko-katolickou farnost Věra Smolová



PŮLNOČNÍ MŠE SVATÁ 24.12.2018 se koná v kostele svatého Vavřince ve 22 hodin.
Další bohoslužby v kostele svatého Vavřince v Chrastavě
25.12.2018 Boží hod vánoční – 11 hodin
26.12.2018 sv. Štěpán – 11 hodin
31.12.2018 sv. Silvestr - 16 hodin
1.1.2019 – Nový rok – 11 hodin