Turisté výletují i v létě

 

fotogalerie

 

I když nastal čas dovolených, chrastavští turisté stále výletují. Nejprve jsme se vydali 6. června 2018 linkovým autobusem do Jítravy. První cíl byla přírodní památka v Lužických horách Bílé kameny, nazývaná také Sloní kameny. Výlet pokračoval přes Kozí hřbet a Ostrý vrch na Horní Sedlo, odkud jsme sešli do Hrádku nad Nisou. Domů jsme se vrátili vlakem. V nohou jsme měli 12 km.

Hned dva dny na to 8. června 2018 jsme se vypravili do Krásné Studánky do soukromého minipivovaru Studánka, založeného v dubnu 2009 a uvedeného do provozu v květnu 2010. Pivovárek nás mile překvapil a příjemně jsme se zde občerstvili na zpáteční cestu.

Celodenní naplánovaný výlet se uskutečnil 28. června 2018 do města Krupky u Teplic. Vznik původního hornického městečka je úzce spjat s těžbou cínové rudy a jejím dalším zpracováním. Krušnohorský cín byl cennou surovinou, která se stala důležitým významným artiklem. Proto také naše první kroky vedly do přístupné štoly Starý Martin, kde jsme měli objednanou prohlídku. Téměř hodinová prohlídka byla velmi obsáhlá a zajímavá. V rámci projektu Hornická kulturní krajina Krušnohoří je štola Starý Martin nominována na zápis na seznam UNESCO. Odtud jsme se přemístili do Bohosudova – části Krupky. I když začalo pršet, vyjeli jsme lanovkou na Komáří vížku. Dvousedačková lanová dráha o délce 2 348 m s převýšením 482 m, z let 1950 – 1952, je druhou světovou raritou svého druhu a patří mezi technické památky. Horní stanice Kněžiště se nachází 808 m n. m. Komáří vížka je oblíbeným výletním cílem. Ve středověku zde stávala zvonice, která oznamovala horníkům začátek a konec pracovní doby. Dnes je zde horský hotel s vyhlídkou na České Středohoří, což nám ale počasí nedovolilo. Přesto většina z nás šla dolů pěšky. Ostatní se vrátili lanovkou, někteří se prošli po Krupce, navštívili hrad nebo hasičské muzeum, které se nachází u kostela Nanebevzetí Panny Marie v památkové zóně. V centru města na Mariánském náměstí jsme chtěli navštívit barokní baziliku Panny Marie Sedmibolestné se zázračným uzdravujícím pramenem. Bohužel zrovna ve čtvrtek je v bazilice zavřeno. Počasí nám na tomto výletě vůbec nepřálo, ale přesto jsme všichni byli rádi, že jsme Krupku navštívili.

A zatím poslední výlet se konal 18. července 2018 do Hamru na Jezeře. Tady jsme absolvovali trasu na zříceninu skalního hradu Stohánek, odkud je krásný rozhled na okolní vrcholky kopců včetně Ralska. Při sestupu nás zaujal pomník generál majora Antonína Sochora. Zastavili jsme se ve Skalním divadle se Schwarzwalskou bránou, které se nachází na Hamerské naučné stezce. Zřícenina kdysi obrovského nikdy nedobitého hradu Děvína ze 13. stol. se skrývá na stejnojmenném vrchu ve výšce 435 m n. m. I ten jsme navštívili a odtud jsme se vrátili zpátky do Hamru na Jezeře. Celkově jsme ušli 13 km. Nyní se už těšíme na začátek září, kdy odjíždíme na týdenní dovolenou do Jeseníků.

Chrastava 30. července 2018

J. Marxová – KČT Chrastava