Zábavně vzdělávací programy pro seniory

 

Nejen pro seniory ale obecně platí, že není lepší způsob jak trávit čas, než příjemnou a smysluplnou činností a aktivitou. Zážitky, které se pojí s pocitem radosti a štěstí, bezpochyby zkvalitňují život. Pasivita vede seniory převážně k izolaci, pocitům nepotřebnosti, osamělosti a nudě. Tyto projevy pak urychlují proces stárnutí. Ovšem motivovat seniory k účasti na aktivizačních programech není zdaleka tak snadné, jak by se na první pohled zdálo. Mezi nejdůležitější a nejvíce motivující je samotná osobnost pracovníka, který svým přístupem a empatií dokáže účastníky naladit. Tak, jak se stalo 4. a 14. května v klubu TROJLÍSTEK a POHODA, kde se konalo odpolední vystoupení žáků pod vedením lektorky hudebního kurzu na kytaru Heleny Kačenové. Společně se svými žáky: Barbora Králová, Eva Zoulová, Kristýna Čeňková, Anna Kasalová, Anna Karmazínová, Karel Březina, Gabriela Briestenská, Marie Machatá, Anna Zátková, Viktorie Portelová, Markéta Šírlová, Patrik Rubeš, Rozálka Říhová, Alena Nýdrlová, Samuel Just, sestavili pásmo známých lidových písní a zahráli je všem přítomným. Představení sklidilo velký ohlas.
Paní Kačenová nám o této akci s potěšením řekla: „Když jsem v únoru oslovila své žáky s nápadem vystoupení pro seniory, tak jsem popravdě měla trochu obavy, co mi řeknou. Ale mile mě všichni překvapili. S nadšením souhlasili a měli radost, že budou moct udělat babičkám a dědečkům radost. A tak jsme se pustili do učení lidových písní. Všichni se moc snažili a doma pilně trénovali. Já jsem si lámala hlavu nad tím, jak to udělat pro babičky zajímavé. Obávala jsem se, že by babičky mohly být zklamané, protože děti nebudou zpívat. A tak mne napadlo, že by si mohly u poslechu písní také trochu "zasoutěžit". Vzniknul tedy kvíz, kde na základě melodie musely babičky zakroužkovat správnou odpověď, týkající se textu písničky. Moc se všichni snažili a babičky nepřišly ani o své oblíbené zpívání. Nakonec se odpoledne všem líbilo a všichni jsme si ho užili. Chtěla bych tedy poděkovat svým žákům, za jejich čas a píli. A paní Janě Eichlerové za organizaci celého odpoledne."

Nám zbývá ještě navštívit 21. června seniory v Domově pokojného stáří. Věřím, že nadále budeme s kluby pro seniory spolupracovat a znovu se nám podaří vykouzlit úsměvy na tvářích seniorů i dětí.

Jana Eichlerová
referent Společenského klubu
Chrastava 23.05.2018