To byl XVI. všesokolský slet

fotogalerie

V sobotu 30. 6. 2018 v odpoledních hodinách vyrazila 60 členná skupina chrastavských sokolů do Prahy, kde probíhal ve dnech 1.- 6. 7. 2018 XVI. všesokolský slet, k němuž směřovala celoroční práce na třech sletových skladbách: „Děti, to je věc!“ - skladba pro mladší žactvo, „Cirkus“ - skladba pro starší žactvo (v našem případě žákyně) a „Siluety“ - skladba pro dorostenky a mladší ženy. Cílem byla ZŠ Trávníčkova ve Stodůlkách, kde jsme byli ubytováni.

Sletový týden byl v neděli 1. 7. 2018 zahájen průvodem historickým centrem Prahy. Z Václavského náměstí jsme prošli na nábřeží, po němž jsme šli k Rudolfínu. Průvod byl zakončen na Staroměstském náměstí, kde probíhal doprovodný program. K naší velké lítosti prochází věž Staroměstské radnice generální opravou a orloj je v letošním roce rekonstruován.
Ve večerních hodinách jsme se zúčastnili akce „Se sokolem za kopečky – výstup na Petřín“. Pohled z Petřínské rozhledny na Prahu zalitou zapadajícím sluncem, věřím, bude pro mnohé na dlouho nezapomenutelný.

I přes to, že byl program pro cvičence jednotlivých skladeb velmi náročný, měli jsme možnost vidět a zažít mnoho zajímavého. Mimo jiné jsme byli diváky na programu Sokol Gala – přehlídce toho nejlepšího, co mohou sokolové v oblasti výkonnostního a vrcholového sportu nabídnout, které se konalo v úterý 3. 7. 2018 v O2 aréně. Tento program zahájili hosté – soubor La Putyka, kteří doslova „otevřel ústa“ některých diváků. Toto představení, stejně tak jako všechna následující, bylo doslova dech beroucí.

Za necelý týden pobytu se z nás stali téměř „pražáci“ – strávili jsme nepočítaně hodin v metru a tramvajích, což bylo především pro naše mladší osazenstvo zpočátku velmi vzrušující a později spíše unavující.

Sletový týden byl zakončen ve dnech 5. a 6. 7. 2018 v Edenu hromadnými cvičeními, kterých se zúčastnilo přibližně 15 tisíc cvičenců. Ve čtvrtek 5. 7. se jednalo o večerní předvedení hromadných skladeb za umělého osvětlení a v pátek 6. 7. předvedení zalité odpoledním sluncem.

I přes horké letní počasí jsme zažili úžasné dny plné přátelské atmosféry a jedinečných okamžiků. Věříme, že již dnes jsou drobné organizační problémy zapomenuty a ve všech účastnících zůstávají jen hezké vzpomínky. O sletu je těžké vypravovat, slet se musí zažít.

Děkujeme všem, kteří se jakkoli podíleli na tom, že jsme mohli na slet odjet, na vlastní kůži si ho prožít a bez větších komplikací ho přežít. Za cvičitelky Kateřinu Kosovou, Lenku Královou, Zdeňku Močárkovou, Radku Portelovou, Adélu a Šárku Markovy a všechny zúčastněné děti

Miloslava Houdová, cvičitelka mladšího žactva TJ Sokol Chrastava
Chrastava 20. 8. 2018