SOKOL – Krajský slet v Turnově 

fotogalerie

O víkendu 9. - 10. 6. 2018 jsme se účastnili Krajského sletu v Turnově, který byl generálkou na vystoupení v Praze při slavnostním XVI. všesokolském sletu, který se bude konat v prvním červencovém týdnu na stadionu fotbalové Slavie v Edenu.
V sobotu ráno nás zvláštní autobus odvezl na městský stadión Ludvíka Daňka v Turnově, kde jsme společně strávili příjemný a programově náročný víkend. V sobotu od ranních hodin po celý den byly secvičné jednotlivých sletových skladeb. Vzhledem k tomu, že velkou část naší výpravy tvořily děti, byl příjemným zpestřením v parku sousedícím se stadiónem odpoledne probíhající „Dětský den se žlutou ponorkou“ (centrem volnočasových aktivit), kde si mohly děti vybrat z velkého množství disciplín a atrakcí. I přes to, že nám hostitelé z TJ Sokol Turnov zajistili stravování formou plné penze ve školní jídelně, sešli jsme se večer u ohně, kde bylo možno opéct si ještě buřta a především popovídat s přáteli. Následovala hudební produkce v sokolovně, kde se děti přes počáteční ostych zapojily do tanečního reje, který vyvrcholil tradiční „mašinkou“ napříč generacemi. Před spaním přišlo na řadu překvapení v podobě ohňové show. Bouřlivý potlesk patřil nejen účinkujícím, ale i našim hostitelům.
Noc ve spacích pytlích ve sportovní hale rychle utekla a od časného rána jsme byli opět „na place“. Nejprve jsme nacvičili slavnostní zahájení, na které navázala generální zkouška všech skladeb. Všichni jsme se snažili, aby odpolední předvedení dopadlo co možná nejlépe.
Krajský slet byl zahájen slavnostním průvodem z náměstí Českého ráje a položením věnců u pomníku Dr. Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola. Ve 14:00 hodin byl slavnostní nástup, na kterém všech 950 cvičenců z více jak třiceti sokolských jednot, které se sdružují v Libereckém kraji do třech sokolských žup, přivítal za hostitele TJ Sokol Turnov starosta Milan Hejduk. Čestnými hosty sletu byli hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa a v neposlední řadě starosta města Turnova Tomáš Hocke. Součástí nástupu bylo stužkování sokolských praporů, na které navázala hromadná předvedení všech 11 sletových skladeb.
I přesto, že závěr krajského sletu doprovázela na pozadí černá obloha protkaná blesky a ani cvičenci nebyli ušetřeni spršky letního deště, nesl se program ve skvělé náladě, což ocenil diváky zaplněný stadión dlouhotrvajícím potleskem. Tento potlesk patřil nejen všem cvičencům, kteří na závěr zaplnili celou cvičební plochu, ale i náčelnici Jarině Žitné, která z můstku po celý víkend program i vlastní slet řídila.
Krajský slet v Turnově je dnes již minulostí, ale vrchol celoroční práce je teprve před námi. XVI. všesokolský slet bude zahájen v neděli 1. 7. 2018 v 10:00 hodin dopoledne slavnostním průvodem historickým centrem Prahy. Po celý týden budou probíhat doprovodné sportovní a kulturní programy. Vrcholem sletového týdne budou hromadná předvedení skladeb ve čtvrtek 5. 7. 2018 od 21:00 hodin a v pátek 6. 7. 2018 od 14:00 hodin.
Buďte ve sletový týden s námi! Ať už přímo v Praze nebo u televizních obrazovek. Chrastavští cvičenci a cvičenky se představí ve třech skladbách, které nacvičovali pod vedením cvičitelek Kateřiny Kosové, Lenky Králové, Miloslavy Houdové, Zdeňky Močárkové, Radky Portelové a Adély a Šárky Markových. Věříme, že bude nač se dívat.

Miloslava Houdová, cvičitelka mladšího žactva TJ Sokol Chrastava
Chrastava 19. 6. 2018