Výlet po Grabštejnském panství.

Společnost přátel historie města Chrastavy uspořádala  v sobotu dne 22.9.2018 pěší výlet pro zájemce o dějiny našeho okolí.

  

 

Po noční bouřce  se  vyčasilo  a  v sobotu  ráno  22. 9. 2018  se zájemci o historii vypravili za poznáváním. Petr Medřický, Ivan Vydra a Míla Stavinohová  připravili zajímavé povídání o místech, která jsme hodlali navštívit.

Grabštejnské panství: Hrádek, Chotyně, Václavice, Bílý Kostel, Chrastava, Machnín.

Samotné  panství,  ačkoli  měnilo často své hranice,  zaujímalo prakticky  trvale  plochu  přibližného  obdélníku,  vymezeného na východě zhruba linií Machnín – Chrastava  - dnešní hranice s Polskem, na jihu linií Machnín – Zdislava - Heřmanice. Severní  a  západní hranice zhruba odpovídala dnešní hranici státní, s tím,že po  jistou dobu k panství  náležely též obce Hartau, Kopaczów, Porajów a Sieniawka. Na jihozápad vybíhala hranice do oblouku,  zahrnujíc vsi Zdislavu,  Petrovice,  Rynoltice  či hrad Falkenburk. K izolovaným enklávám  panství  patřily  mj. lenní vsi na Frýdlantsku a od 15. stol. i  Hörnitz.  Panství, které bylo lénem  českého krále, mělo své vlastní  leníky v malých vsích. 

Naše výprava začala v obci Uhelná.   

Uhelná byla založena  roku  1711  jako tábor pro uhlíře,  kteří vyráběli dřevěné uhlí. Jeho kvalita byla v té době velmi známa.  

Zajímavá a pohnutá je historie zdejší kaple.  V Uhelné měli dlouho  jen  malý  zvonek,  pověšený  na  mohutné lípě před  domem  č. p.  4. (1849).    Nápad  na  zřízení kaple vznikl  v  zimě 1861/1862 v místním hostinci.   Původně přitom obyvatelé Uhelné řešili  potřebu  výstavby hasičárny.   Ani umístění zvonu  na  lípě  nebylo vhodné,  při jedné  vichřici  z  ní  dokonce  spadl.  Stavbě hasičárny ale bránil nedostatek peněz.  Onoho  večera,  kdy se v hostinci opět vedla debata na postavení hasičské zbrojnice s věžičkou pro zvon,   padl nápad  umístit  do  zadní  strany  věžičky  také  výklenek  pro  oltář  nebo alespoň kříž.  Přítomný Wenzel Wagenknecht tehdy řekl:  „No, tak postavme přece raději hned pořádnou kapli!“   Nápad  se  setkal  se všeobecným  souhlasem.   Na  stavbu  se  skládali  obyvatelé  Uhelné,  ale přispěl  i  tehdejší  majitel  panství  hrabě Clam-Gallas.  Teprve  v  říjnu 1867  tu chrastavský  zednický mistr Karl Knesch postavil novorománskou kapli Panny Marie Pomocné. 

I s vybavením přečkala kaple obě světové války.  Na  začátku  devadesátých let byla ještě pod střechou, uvnitř byl kůr i oltář, i když v bídném stavu.  V roce 1996  byla prodána do soukromých rukou,  avšak dále bez udržování chátrala.  Po dalších 12 letech ji v roce  2008  zpět odkoupilo město. V  roce 2016 se podařilo zajistit financování rekonstrukce  v  rámci  projektu  Paměť  v krajině  Trojzemí,  financovaného z prostředků EU. Záchrana kaple přišla na poslední chvíli, kdy z ní zbývalo již jen obvodové zdivo a jeden stropní trám. Rekonstrukce začala v červenci roku 2017. 

26. července 2018  v podvečer byly osazením pískovcového kříže do nejvyššího místa objektu  definitivně  dokončeny stavební práce.                                                                           Slavnostní předání kaple proběhlo v sobotu  4.8.2018 .

Z Uhelné jsme zamířili do Václavic.

 Po cestě jsme si poslechli další informace např. o  Scholzeho větrném mlýně, o Školním kříži (Fuchsberg (Liščí kopec) - letopočet  asi 1788), o bývalém kostele ve Václavicích, o smírčím kříži  u hřbitova  a  samo zřejmě o historii Václavic.

První zmínka o obci pochází z roku 1326, kdy je v církevních evidenci zmiňována obec Wezillwalde s kostelem sv. Jakuba apoštola. Václavice vždy spadaly pod grabštejnské panství, byly zde dva dvory lení šlechty - dolní tzv. Černý (někdy Malý) dvůr, čp. 99, zmiňovaný už v roce 1630 a v horní části Edelhof (Tchuschhof), čp 48.  Během 30 leté války byla téměř celá obec včetně kostela vypálena, 100 nekatolických obyvatel (protestanti) odešlo do exilu do saského Reichenau (Bogytynia). Pověst praví, že odcházející protestanti na protest odnesli i velký václavický zvon z věže kostela, který prý poté dlouhá léta visel v kostelní věži jejich nového domova v Sasku. Václavice byly v 19. století nejbohatší zemědělskou osadou v širokém okolí , úspěšní pěstitelé luštěnin a chovatelé koní, zeleninu místní sedláci dodávali i na zámek do Frýdlantu. Ve Václavicích se dodnes dochovala řada cenných lidových hrázděných staveb, kterých tu kdysi bylo kolem čtyřiceti. Památkově chráněné jsou patrové hrázděné domy č.p. 81 a č.p. 168 v centru osady a zajímavý je také dům č.p. 160, který má hrázděné nejen patro, ale i oba štíty. Na kamenném vstupním portálu má letopočet 1794 (pod farou) a nad ním malý výklenek se soškou Panny Marie. V dolní části vsi u odbočky polní cesty do Uhelné stojí pěkný patrový dům č.p. 235, u něhož nechal majitel větrného mlýna z Uhelné Josef Scholze postavit roku 1855 pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého.Ve Václavicích se narodil uznávaný lékař a profesor anatomie Walter Thiel (1919-2012), který byl v letech 1960-1990 předsedou Anatomického institutu na univerzitě v rakouském Grazu. Jeho metoda preparace je po celém světě známá jako Thielova fixace.

Z Václavic jsme pokračovali kolem rybníků. U pískovny pod Borečkem byla zastávka s výkladem o geologii těchto míst.

Další cesta nás dovedla  k  pomníku na Borečku    U 80 dubů,  kde se nachází pamětní kámen a zbytek dubů připomínající osmdesátiny majitele bývalého panství,  hraběte Eduarda Clam Gallase (1805 - 1891).  Poté nás cesta kolem bývalé úpravny na silnici z Pekařky dovedla do Bílého Kostela.

Počátky osídlení této oblasti spadají pravděpodobně až do 8. či 9.stol.  Bílý Kostel  byl založen ve 13. století německými  kolonisty, kteří osídlovali náš kraj na pozvání  českých králů z rodu Přemyslovců.  Tehdejší obyvatelé nazvali svou ves „Heinrichsdorf“  (Jindřichov).  Tento název byl lidmi přijat podle jména  majitele panství, knížete Jindřicha z Donína, který vládl na Grabštejně v době založení vesnice,  a který dal také roku 1347 postavit strážný hrad Rajmond.  Bílý Kostel náležel ke grabštejnskému panství  po šest  století,  tedy  prakticky  celou  dobu,  co panství existovala. 

Z novodobé historie je zajímavé, že od roku 1980 byl  Bílý Kostel součástí Chrastavy,  po deseti letech se však opět osamostatnil.

Výlet jsme zakončili návštěvou minimuzea másla a chleba pana Vlastimila Hyšky  a  Paradýzem šťastně a vesele dorazili zpět do Chrastavy.