17krát Canov aneb Za tři roky další diktát


Že je český jazyk krásný, ale i plný nástrah, se přesvědčili mnozí hosté při slavnostním otevření budovy ZŠ ve Školní ulici v pondělí 16. září 2019. Psali totiž kontrolní diktát.


Manikúra, pedikúra, inventura, ližiny, pýchavka … Snad z těchto slov nemají dodnes noční můru, možná by raději ten den šli na horskou túru. Možná je straší i přísná paní učitelka s dubovou holí v ruce, která o sobě prozradila, že jejím strýcem byl Igor Hnízdo. A jak diktát dopadl?


I když výsledky byly spíše pozemské, nelze říci, že by hosté ztratili smysl pro humor. Sedmnáct z nich se podepsalo CANOV, takže nakonec četa češtinářů, která diktáty opravovala, nebyla s to zjistit, kdo je s pravopisem největší kamarád.


A tak nás napadlo: Co si takhle za tři roky diktát zopakovat při slavnostním otevření školní budovy v Revoluční ulici? Pan starosta M. Canov opět zariskuje a rozjede stavbu, i když finance nebudou jisté, pan ředitel A. Trpišovský zmobilizuje své síly a zahájí ve své profesionální kariéře už třetí rekonstrukci školy, paní hospodářka R. Hradcová provede ekonomickou kalkulaci, nový zástupce ředitele školy V. Severa, zatím neopotřebovaný a plný sil, zajistí spojení, neboť bez spojení není velení, paní učitelky z Revoluční ulice, které jsou pilné jako včelky, přestěhují stovky pomůcek s grácií sobě vlastní, školníci, Jirkové Čermák a Válek, a všechny uklízečky odloží letní dovolenou na rok 2023 a my, ostatní kantoři, rádi pomůžeme, kde bude třeba, neboť už teď začínáme být nervózní z toho, že na poradách neslyšíme slova jako rekonstrukce, stěhování, rozvody, vícepráce apod.


Takže pokud vše půjde dobře, v září 2022 se píše nový diktát a vy, milí hosté, se už nyní na něj můžete připravovat. A aby vaše výsledky byly nadpozemské, naznačíme, co bude obsahovat: Ryby vyzy už mají vizi, jak pracovat s vízy.


Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na úspěšné rekonstrukci školy ve Školní ulici.


A za pohodové pondělní odpoledne děkujeme paní Janě Hejret Vojtkové, která si svým vystoupením získala sympatie dospělých žáků, kterými byli hejtman M. Půta, senátor a starosta Chrastavy M. Canov, starostové okolních obcí, zástupci CRR (Centrum regionálního rozvoje), zástupci firmy Brex, ředitelé škol z blízkých obcí a radní a zastupitelé města Chrastavy.

V. Řehořek, H. Šnýdlová